DOJMLJIVO

Kako izgleda unutrašnjost tobolca jedne klokanice? Ako ste se ikad pitali, evo snimke....

Iako je etički upitno i svojevrsno narušavanje privatnosti klokanice, jedan je istraživač odlučio zaviriti tamo

Ilustracija

 Australian Reptile Park/cover Images/instarimages.com/Instar Images/Profimedia

Iako mladunci brojnih tobolčara odrastaju u svojim neobičnim domovima, uključujući mladunce oposuma, tasmanskih vragova i koala, klokani su zasigurno najpoznatiji, piše klik.hr.

Tobolac je kožni nabor s otvorom na vrhu, karakterističan za ženke tobolčara, koji pokriva bradavice kako bi mladunče bilo zaštićeno tijekom razvoja. Mladunče u tobolac iz tijela majke dolazi kao nerazvijeni fetus i tamo ostaje dok se sasvim ne razvije.

“Zamislite klokanov tobolac kao majicu s kapuljačom obučenom naopako. Kapuljača trenirke je tobolac, a vezice su majčini mišići kojima ga otvara i zatvara. Tobolac se može značajno otvoriti ako klokanica to želi”, objasnio je Rick Schwartz, nadzornik za brigu o životinjama i nacionalni glasnogovornik u zoološkom vrtu u San Diegu.

Unutrašnjost tobolca je teksture kože klokanice, ali bez dlake. Mekana je i usporediva s kožom na unutarnjoj strani zapešća, rekao je Schwartz. Tobolac je iznutra vrlo topao, jednak tjelesnoj temperaturi majke klokanice, što je otprilike 40,5 stupnjeva Celzija.

U tobolcu se također nalaze četiri mliječna kanala kroz koje se mladunče hrani. Kada majka klokana rodi kroz vaginalni kanal nakon 32 ili 33 dana trudnoće, njezino mladunče izrazito je nerazvijeno – otprilike veličine zrna graška i težine manje od jednoga grama. Novorođenče klokana koristi svoje prednje udove kako bi se uvuklo u mamin tobolac, tamo se zakači za izduženu sisu koja nabubri u grlu novorođenog klokana, držeći ga tako spojenog oko tri i pol do četiri mjeseca.

Mladunče ostaje u tobolcu oko četiri i pol do pet mjeseci prije nego što izađe u vanjski svijet, a zatim počinje istraživati, uvijek ostajući blizu svoje majke, te se opet vraća u svoj sigurni tobolac. Tijekom sljedećih nekoliko mjeseci sve više vremena provodi izvan tobolca, a s približno 8 mjeseci postaje pravi avanturist. Između 10 i 12 mjeseci starosti, mladi klokan više ne skače natrag u majčin tobolac.

Budući da mladi klokan provede nekoliko mjeseci unutar tobolca, nuždu također obavlja unutra, a kada počne istraživati svoju okolinu u tobolcu završi puno prljavštine. U tom periodu klokanica mora obaviti kućanske poslove, a čini to tako da zavuče glavu unutar tobolca te jezikom čisti sav izmet i prljavštinu. Ako klokan i dalje nije dovoljno razvijen da bi prilikom čišćenja izašao van tobolca, majka čisti oko njega, a kada postane stariji čini to kada njezino mladunče istražuje.

Klokanice ne rađaju više potomaka u isto vrijeme. Također, kada se pare, ako uvjeti nisu dovoljno dobri za razvoj bebe, tijelo životinje odustat će od implantacije embrija u maternicu. Zatim, kada dođe pravo vrijeme, embrij izlazi iz stanja mirovanja, a majka započinje s procesom trudnoće.

Ženka klokana može roditi do četiri mladunaca tijekom godine dana od samo jednog procesa parenja. Jedan embrij razvit će se u mladog klokana, a njezino će tijelo odgoditi implantaciju sljedećeg embrija sve dok prvi potomak ne napuni nekoliko mjeseci i ne provede vrijeme izvan majčinog tobolca.

Iako je etički upitno i svojevrsno narušavanje privatnosti klokanice, jedan je istraživač odlučio zaviriti u unutrašnjost njezinog tobolca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 07:35