MIT ILI ISTINA?

Je li veličina mozga doista povezana s inteligencijom? Nova studija rješava evolucijski misterij

Ispitivanje 1400 živih i izumrlih vrsta otkriva da iza rasta njihovih mozgova možda ipak ne stoji prirodna selekcija
 Chris Martin-bahr/Sciencephoto/Profimedia

Sisavce s velikim mozgom obično se smatra inteligentnima, ali najnovije istraživanje otkriva da se veličina tijela kod određenih vrsta smanjivala kako bi se prilagodila promjenama u okolišu, zbog čega se mozak činio propracionalno većim. Drugim riječima, veličina mozga možda ipak nema nikakve veze s inteligencijom, piše The Guardian.

Međunarodni tim znanstvenika sa Sveučilišta Stony Brook i Instituta Max Planck, analizirao je podatke o veličini mozga i tijela kod 1.400 živućih i izumrlih sisavaca tijekom posljednjih 150 milijuna godina.

Ispitivali su je li moguće predvidjeti koje veličine će biti mozak sisavca, ako znamo veličinu njegova tijela. Otkrili su da veličina mozga u odnosu na veličinu tijela nije slijedila stabilnu evolucijsku putanju. Primjerice, kod velikih majmuna dogodilo se da su im mozak i tijelo rasli proporcionalno, dok se kod hominina smanjivala veličina tijela, ali im je narastao veći mozak nego kod majmuna.

Čini se da ta vrsta ima osobito veliki mozak, ali razlog može biti taj što se tijelo slabije razvijalo, što je mozak u usporedbi s tijelom činilo većim, objasnio je jedan od autora studije dr. Jacob Dunn, izvanredni profesor evolucijske biologije pri Sveučilištu Anglia Ruskin.

Istraživanje je pokazalo da je kod slona rasla veličina tijela, ali je još više rasla veličina mozga. Kod delfina je slučaj takav da im se smanjilo tijelo, a povećala veličina mozga.

image
Azijski slon, Ilustracija
Fotografo01/Ipa/Ipa/Profimedia

Dva su velika događaja promijenila evoluciju veličine mozga među vrstama, prema istraživanju koje je objavio časopis Science Advances.

Sudar velikog asteroida ili kometa koji je pokrenuo masovno izumiranje dinosaura prije otprilike 66 milijuna godina uzrokovao je dramatičan pomak u veličini mozga kod brojnih sisavaca poput glodavaca i šišmiša, koji su se brzo razvili kako bi se adaptirali na stanište bez dinosaura. Nekih 30 milijuna godina kasnije, doba ubrzanog hlađenja izazvalo je dublje evolucijske promjene u veličini mozga i tijela kod mnogih vrsta, pa tako i kod tuljana, medvjeda, kitova i primata.

I dalje je čest slučaj da veće životinje imaju veći mozak, jednostavno zbog veličine tijela, ali studija sugerira da to nije baš tako jednostavno. Postoji puno slučajeva kada se veličina tijela može promijeniti bez promjene u veličini mozga i obrnuto, rekao je Dunn.

- Moramo puno pažljivije ispitati stvari kako bismo bili sigurni da govorimo o nečem što je relevantno za inteligenciju, dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:48