GDJE IM JE KRAJ?

Izraelski istraživači tvrde: Naučili smo zlatne ribice da voze automobil!

Ovo istraživanje je važno jer smo dokazali da su one itekako pametne, smatraju stručnjaci

Ilustracija

 Sabine Thielemann/Panthermedia/Profimedia

Izraelski istraživači su navodno uspjeli naučiti zlatne ribice da "voze" igračku automobil. Naime, znanstvenici sa Sveučilišta Ben-Gurion koristili su tehnologiju koja prepoznaje pokret, uključujući kameru. Trenirali su ribe da dođu do cilja uz pomoć minijaturnog automobila, a kao motivaciju su upotrijebili hranu. Na vrhu automobila bio je postavljen mali akvarij, piše Klix.

Kako prenosi NBC News, kada bi kamera prepoznala da riba pliva blizu određene strane akvarija, poslala bi signal jednom od kotača automobila. Istraživanje je objavljeno u magazinu Behavioral Brain Research Journal. Sudjelovalo je šest zlatnih ribica: jedna ženka, tri mužjaka i dvije neutvrđenog spola. Prošle su kroz program koji je uključivao deset "satova vožnje".

- Na ovaj način smo proučavali navigacijske sposobnosti riba u kopnenom okruženju, iako su se one nalazile u akvariju. Iako im je u početku bilo teško, uspjele su prijeći sve prepreke koje smo im stavljali na put i doći do cilja - rekli su.

Profesor Ronen Segev je podsjetio na filogenetsko stablo evolucije i naveo da su se ribe i ljudi nalazili na istoj grani prije 450 milijuna godina.

- Ribe nisu primitivne životinje nego su se razvile u potpuno drugačijem okruženju od našeg. Ovo istraživanje je važno jer smo dokazali da su one itekako pametne - istaknuo je Segev.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:43