MORSKE MUDRICE

Iznimno su inteligentne, sjajni lovci, ali i pravi oportunisti... Znate li o kome je riječ?

Novom studijom naglašava se domišljatost ovih kitova, a posebno činjenica da su jedan od drugog sposobni usvojiti nova ponašanja

Orka

 Matthias Breiter/Minden Pictures/Profimedia

Orke se smatraju jednom od najinteligentnijih životinjskih vrsta, a to potvrđuje i novo istraživanje koje je pokazalo kako sve veći broj jedinki subantarktičkih populacija ove vrste kitova usvaja novo ponašanje koje im pruža nove mogućnosti hranjenja, piše Ekovjesnik.

Poznato je da komercijalni ribolov predstavlja mogućnost za ishranu velikih morskih grabežljivaca u obliku odbačenog i slučajnog ulova. Međutim, slabo je poznato kako se i kojom brzinom ovaj način hranjenja širi među jedinkama unutar određenih populacija kitova. Međunarodna skupina istraživača je stoga od 1996. godine pratila dvije populacije orka kitova (Orcinus orca) u Indijskom oceanu kako bi procijenila njihove promjene ponašanja, odnosno usvajanje hranjenja ribom ulovljenom na dubinski parangal. Rezultati istraživanja objavljeni su 2. veljače 2022. u časopisu Biology Letters.

Broj slučajeva „pljačkanja“ ribarskog ulova znatno se povećao tijekom istraživanja u blizini francuskog otočja Crozet, smještenog u južnom dijelu Indijskog oceana. Ovo područje izvrsno je za ulov patagonskog zubana (Dissostichus eleginoides), poznatog i kao čileanski brancin, a razvučene parangale orke su sve više koristile poput pravog švedskog stola. Gubici ribara se tako procjenjuju na oko 180 tona patagonskog zubana godišnje.

Rezultati istraživanja sugeriraju kako je s vremenom ovaj način hranjenja usvajao sve veći broj jedinki obje populacije, posebno u razdoblju od 2003. do 2018. godine, a ustanovljeno je kako se jedna od populacija orka ulovom ribara koristila još od 1996. godine. Posebno je zanimljivo što su do 2014. godine ovaj način hranjenja usvojile sve jedinke ove populacije, što ukazuje da je za širenje ovog ponašanja na cijelu populaciju bilo potrebno 18 godina.

„Naše istraživanje na najbolji način ilustrira kako ljudske aktivnosti, uz degradaciju ekosustava i manju količinu dostupne hrane, mogu dovesti do brzih promjena ponašanja i usvajanja novih navika kod životinjskih vrsta koje su sposobne reagirati na promjene u svom okolišu”, navode autori studije.

Orke su jedna od vrsta morskih grabežljivaca za koje se najčešće navodi da uništavaju riblje ulove. Ovo ponašanje razvile su različite populacije diljem svijeta i prvenstveno se javlja u ribolovu parangalima. Dok ih pljačka ulova može izložiti riziku od ozljede ili smrti, izazvanog ribolovnom opremom ili samim ribarima, pristup ulovu na parangalima ne zahtijeva prevelik napor te se može usvojiti kao korisno ponašanje kod sve većeg broja jedinki koje im pruža nove mogućnosti hranjenja.

Novom znanstvenom studijom naglašava se domišljatost orka kitova, a posebno činjenica da su jedan od drugog sposobni usvojiti nova ponašanja. Međutim, malo je vjerojatno da su kitovi ovaj način hranjenja usvojili samo zato što tako lakše pronalaze hranu. Promjena ponašanja ovih inteligentnih životinja ipak je uzrokovana prekomjernim izlovom ribe i smanjenjem broja patagonskog zubana, osobito od početka 2000-ih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 23:52