SKRB

Iz Osijeka se pohvalili: Izgradit će prvo oporavilište za ozlijeđene životinje u našoj zemlji

Vrijednost projekta je 6.5 milijuna kuna, a objekt će se nalaziti u ZOO vrtu

Ilustracija

 Mauro Fermariello/Sciencephoto/Profimedia

U narednih 12 mjeseci bit će izgrađeno oporavilište odnosno smještajne jedinice za ozlijeđene životinje u osječkom Zoološkom vrtu vrijednosti 6,5 milijuna kuna, piše Osijek.hr. Ugovor o izgradnji potpisali su danas direktor Unikoma Mario Turalija i predstavnik izvođača radova, vukovarske tvrtke Planum-građenje Emil Tuša uz nazočnost zamjenika gradonačelnika Dragana Vulina.

Turalija ja u uvodu naglasio da se radi o prvom projektu takve vrste u Hrvatskoj odnosno da će upravo osječki ZOO vrt biti jedni koji će imati prostor za izolaciju i smještaj životinja uključujući i prostorije veterinarske ambulante. U projektu je predviđena i izgradnja tzv. volijera za izletavanje što će omogućiti životinjama da ojačaju, razviju otpornost i koordinaciju, povrate letne i lovne sposobnosti te da se lakše vrate u svoja prvobitna staništa, rekao je Turalija.

Uspostava novih kapaciteta je izuzetno važna. Od 6,5 milijuna kuna, 5,5 milijuna kuna su EU sredstava, nešto više od 900 tisuća kuna dolaze iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a samo 45 tisuća kuna investira tvrtka Unikom što su doista mala sredstva u odnosu na ukupnu investiciju. Dakle, gotovo sva sredstva dolaze iz vanjskih izvora i ostaju na našem području što je veliki financijski benefit, rekao je Vulin.

Vulin je također naglasio humanost ovog projekta jer se njime skrbi o najslabijima jedinkama te njegovu edukativnu vrijednost. Naime, učenici veterinarkih smjerova će pohađati praktičnu nastavu u budućem oporavilištu.

Izgradnjom, rekonstrukcijom i opremanjem kompleksa oporavilišta rezultirat će zbrinjavanjem većeg broja životinja gdje će se karantenski objekt osim za potrebe karantene, koristiti za životinje za koje je potrebna intenzivna skrb. Osim toga, cilj oporavilišta je i da šira javnost stekne osnovna znanja o biologiji životinja i njihovih staništa kroz podizanje svijesti o dobrobiti i zaštiti životinja i upoznavanjem prirodnog ponašanja divljih životinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. ožujak 2023 14:00