SKUPE SU

Iz Finskog ZOO najavili: ‘Inflacija nas je dotukla, osam godine prije roka vraćamo pande u Kinu‘

Od svog osnutka Kina šalje pande u strane zoološke vrtove kako bi, između ostalog, učvrstila odnose s inozemstvom

Pande, ilustracija

 Costfoto/ddp Usa/profimedia

Iz ZOO vrta u Finskoj okrivili su inflaciju i troškove održavanja za svoju odluku. Naime, dvije velike pande će, punih osam godina prije nego se to trebalo dogoditi, vratiti u Kinu.

Pande, nazvane Lumi i Pyry, dovedene su u Finsku u siječnju 2018. godine, samo nekoliko mjeseci nakon što je kineski predsjednik Xi Jinping posjetio nordijsku zemlju i potpisao zajednički sporazum o zaštiti životinja. Tada je dogovoreno da će pande u toj zemlji boraviti 15 godina, no vraćaju se dobrano prije roka. Nesretni medvjedi uskoro će otići u jednomjesečnu karantenu prije nego što budu otpremljene natrag u Kinu, objavili su iz Zoološkog vrta Ähtäri.

Oni su uložili više od osam milijuna eura u objekt u kojem žive životinje. No, tu nije kraj troškovima: godišnje su izdvajali još 1.5 milijuna eura za održavanje, a u to je uključena i naknada za očuvanje, koja se plaća Kini, rekao je Reutersu Ähtärija Risto Sivonen iz ZOO.

Od svog osnutka 1949. godine, Narodna Republika Kina šalje pande u strane zoološke vrtove kako bi ojačala trgovinske veze, učvrstila odnose s inozemstvom i poboljšala svoj međunarodni imidž. Iz finskog ZOO su se, pak, nadali da će pande privući posjetitelje, no to se nije dogodilo. Još lani su priznali kako su u dugovima zbog pandi, jer je pandemija ograničila putovanja i dovela je do financijskih problema, pa su već tad počeli razgovarati da ih vrate u domovinu. Inflacija je ove godine pogoršala stvari, a Vlada im je lani odbila molbu za pomoć. Sve u svemu, tri godine trajali su pregovori o povratku medvjeda.

- Sada smo došli do točke u kojoj su Kinezi rekli da se mogu vratiti - rekao je Sivonen, piše Guardian.

Povratak pandi bila je poslovna odluka zoološkog vrta koja nije uključivala finsku vladu i ne bi trebala utjecati na odnose između dviju zemalja, rekao je glasnogovornik finskog ministarstva vanjskih poslova.

Unatoč naporima Kine da pomogne zoološkom vrtu, dvije su zemlje na kraju zajednički zaključile, i to nakon prijateljskih konzultacija, da se pande vrate, navodi kinesko veleposlanstvo u Helsinkiju u izjavi za Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2024 22:02