SAD ZNAMO

Istraživanje otkrilo: Ovi nježni divovi itekako imaju društveni život!

I ne, uopće nisu ‘manje inteligentne‘, što su mnogi do sada uzimali zdravo za gotovo
 Sergio Pitamitz/vw Pics/Sciencephoto/Profimedia

Istraživači sa Sveučilišta u Bristolu promatrali su žirafe i došli do zaključka da se radi o izuzetno društveno složenoj vrsti. Tradicionalno se smatralo da žirafe nisu naročito društvena bića te da nemaju nikakvu društvenu strukturu te samo prolazne i slabe odnose. No, unazad deset godina, nova istraživanja pokazuju da je društvena organizacija žirafa mnogo naprednija nego što se mislilo, piše portal Geek.

Rad je objavljen u časopisu „Mammal Review“ te pokazuju da žirafe provode i do 30 posto svog života u post-reproduktivnom razdoblju. To je usporedivo s ostalim sisavcima koji dobar dio života provode u post-reproduktivnom razdoblju te ujedno imaju i složene društvene strukture. Kod ovih vrsta se pokazalo da prisutnost ženki u postmenopauzi nudi prednost preživljavanju potomaka. Kod sisavaca, uključujući ljudi, to je poznato kao „baka hipoteza“. Sama hipoteza sugerira da ženka žive dugo nakon menopauze kako bi pomogle u odgoju svojih potomaka čime osiguravaju očuvanje gena. Vjeruje se da se ista hipoteza može primijeniti i na žirafe.

Žirafe među zoolozima nisu poznate kao naročito inteligentna bića. Autori ovog istraživanja se nadaju da će se to promijeniti te da će se žirafe nadalje smatrati inteligentnim sisavcima koji žive u grupama, te razvijaju vrlo uspješna i složena društva, koja im ujedno olakšavaju opstanak u teškim ekosustavima ispunjenim grabežljivcima.

Autori također navode smjernice za daljnja istraživanja kako bi produbili razumijevanje ovih složenih bića. Bez točnog razumijevanja ekologije ponašanja vrste, ne možemo se adekvatno pobrinuti ni da zaštitimo ove životinje od izumiranja, što je nažalost sudbina brojnih drugih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:32