MAE ISAKSSON

Istarska aktivistica oštro oplela po lovcima: ‘ Ovdje se nekontrolirano i perverzno ubija sve!‘

Istaknula je i kako smatra da ovakav lov škodi cijeloj zajednici, jer se ubijaju zdrave jedinke
Ilustracija
 Eduard Skorov/Alamy/Alamy/Profimedia

Poznata istarska aktivistica Mae Isaksson objavila je na društvenim mrežama komentar vezano za lovce. Njenu objavu prenosimo u cijelosti.

- Nekad je lov, iako s puškom, bio dio tog prirodnog kruga, prirodne selekcije. Prije svega lovac je trebao imati dobru fizičku kondiciju, a onda i znanje. Pronači trag, procjeniti čiji je, koliko je star, isplati li ga se pratiti. Poznavati dobro ponašanje životinje i okoliša da bi procjenio kuda ići, gdje čekati.

I u tom nekom ravnopravnom lovu, stradale bi životinje koje bi zbog nekog nedostatka bile lake žrtve i životinjskom predatoru. Starija dob, šepavost, oslabljen njuh ili vid, iscrpljenost, anemičnost.

Jako je teško u ravnopravnim uvjetima pronaći i ubiti zdravu, snažnu jedinku. Divlje zivotinje imaju fantastican sluh, njuh, sposobnost da se krecu necujno, da zavaraju trag, okretnost i brzinu.

I u tom nekom smislu taj pristojni, pošteni lov, sviđao se nama ili ne, imao je svoju funkciju održavanja ravnoteže i čišćenja populacija od slabih i nezdravih kako ne bi svojim lošim genima doveli vrstu u rizik preživljavanja.

Ovo danas, ova okupacija, zadihanih debelih čovječuljaka, koji su se rasporedili svojim vozilima po svim šumskim putovima, zaokružili šumu, pustili u nju pse, i čekaju da upucaju sve što u panici iz šume pobjegne, bez da sami naprave tri koraka, to nije lov. To nije muški. To nema veze s prirodom, selekcijom, ničim. Iživljavanje i manifestacija perverzije koja će se kasnije nastaviti muskim razgovorima uz bačvu vina.

Ovi ser*** niti znaju hodati po šumi, niti imaju neku zdravu ulogu u općem prirodnom sustavu, a zapravo ni vozilima se ne usude u šumu, jer ovo nije "+uma", na 300 metara od kuća, po stazama gdje šetamo pse, djeca bicikliraju, penzići svakodnevno šetaju. Znaci nemaju m*** ni da se dovuku do prave šume. Da krenu pješke. Da koriste sive ćelije, nadmudre svoj plijen. Pa da se to može nazvati nekim naporom da dođeš do hrane. Jer ni nama koji ne lovimo hrana nije besplatna, isto je nekim naporom moraš zaraditi.

Ne, ovdje se komotno, nekontrolirano, perverzno ubija sve. Bonus je ako izleti kakva lisica, šojka ili jazavac, iako ih neće pojesti. Sve se čisti. Jedinke koje su zdrave i snažne i nužne za populaciju. Premlade životinje. Previse životinja, pa ce sutra plakati da nemaju što loviti. Pa će sutra plakati kad im predatori ulaze u kokošinjce, jer u šumi vise nema ništa - napisala je Mae.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:31