OSTAJU S NAMA

Ima ptica koje se u ove hladne mjesece ne sele iz Hrvatske... Evo koje su to!

Sada je idealno vrijeme za, primjerice, promatrati jata gusaka na području kontinentalne Hrvatske

crvenogrla guska

 Arterra Picture Library/Alamy/Alamy/Profimedia

U vrijeme selidbe ptica ne odlaze baš sve u Afriku. Mnogi se sjećaju priče od prije nekoliko godina, kad je jedan muškarac u okolici Zagreba, videći rodu u polju u ovo doba godine, zaključio da nešto s njom ne valja. Iz silne želje da joj pomogne, jurio ju je poljem i na kraju joj je slomio krilo. Roda je inače bila savršeno zdrava, samo nije otišla put juga. Nije to često, no događa se i zato je najbolje sa stručnjacima provjeriti točnu situaciju, kako ne bismo naškodili ptici.

Ima, dakle, ptica kojima su naši krajevi topli čak i u ove hladne mjesece. Recimo, sada je idealno vrijeme za promatrati jata gusaka na području kontinentalne Hrvatske. Iz udruge BIOM kažu kako je najbolje mjesto da gledanje gusaka na zimovanju Kopački rit.

- Osim velikog broja sivih i lisastih gusaka, proteklog vikenda zabilježene su i tri rijetke vrste: crvenogrla guska, mala guska i bjelolica guska. Iako crvenogrla i bjelolica guska izgledaju podosta drugačije od ostalih gusaka, treba dobro pregledati sva jata kako bi se mogle primijetiti ptice koje odudaraju od drugih - kažu iz te udruge.

Što učiniti ako vidimo zimi neku pticu za koju smatramo da ne bi trebala biti tu? Provjeriti tu informaciju - za to se može obratiti Biomovcima ili lokalnom društvu za zaštitu životinja koje, ako ne može pomoći, zna nekoga tko može. Ako životinja izgleda zdravo, najbolje je pustiti je na miru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 23:41