BRAVO!

Iduće godine glasanje o tome da se zauvijek zabrani uvoz lovačkih trofeja

Zaštićene životinje su slonovi, lavovi, polarni medvjedi, leopardi i nosorozi
 Simon Wohlfahrt

Uvoz lovačkih “trofeja” u Ujedinjeno Kraljevstvo trebao bi biti zabranjen zahvaljujući novom zakonu o pravima životinja (The UK Trophy Hunting Bill) koji je u izradi već dvije godine. Među zaštićenim životinjama su slonovi, lavovi, polarni medvjedi, leopardi i nosorozi. Zabrana uključuje divlje životinje, kao i one uzgojene posebno za lov na trofeje. Dodatno će biti obuhvaćene sve gotovo ugrožene i ugrožene vrste, piše Soeurs Magazine.

Tajnik UK za okoliš George Eustice rekao je kako je zakon jedan od najstrožih na svijetu. Prekršaji bi mogli rezultirati kaznom zatvora do pet godina za lovce.

Ova objava, iako nadaleko slavljena, također je bila kritizirana. Od 2019. godine, kada je vlada prvi put obećala zabranu, oko 300 trofeja je uneseno u Ujedinjeno Kraljevstvo. To je rezultiralo, prema kampanji naziva Campaign to Ban Trophy Hunting koja je dobila podršku od Judi Dench, Rickyja Gervaisa, Billa Baileya i Chrisa Packhama, brojnim izgubljenim životima.

Osnivač kampanje, Eduardo Gonçalves, izrazio je razočaranje zbog dugotrajnog vijećanja vlade.

Gonçalves je u razgovoru za The Guardian rekao: “Koliko smo vidjeli, zakon izgleda prilično dobro, ali prošle su dvije godine otkako je prvobitno objavljen u kraljičinom govoru, a mnoge su životinje okrutno povrijeđene i bespotrebno ubijene u tom vremenu. Stoga je zaista imperativ da Vlada prijedlog zakona dostavi parlamentu što je prije moguće.”

“Ponekad postoji pogrešna percepcija da je lov na trofeje ono što Amerikanci rade. Realnost je da su britanski lovci na trofeje među najozloglašenijim svjetskim lovcima na slonove”, dodao je.

Prema riječima osnivača, ministri su ga obavijestili da bi prijedlog zakona mogao stići u parlament tek sljedećeg ljeta. Do tada je moguće da će 100 ili više životinja biti ubijeno zbog njihovih dijelova tijela i vraćeno u Ujedinjeno Kraljevstvo.

“Kašnjenje košta života”, rekao je. “Svaki tjedan koja prođe bez ove zabrane znači da britanski lovci odstreljuju sve više životinja, uključujući ugrožene vrste, a svoje trofeje vraćaju u zemlju. Neke od ovih vrsta izumiru, a zasigurno se britanska javnost jako protivi lovu na trofeje.”

2018. godine istraživači su otkrili da je čovječanstvo u posljednjih pedeset godina zbrisalo 60 posto sisavaca, ptica, riba i gmazova. Pretjerano iskorištavanje vrsta, uključujući lov i krivolov, nazvano je ključnom prijetnjom.

“Kada bi došlo do pada ljudske populacije za 60 posto, to bi bilo jednako pražnjenju Sjeverne Amerike, Južne Amerike, Afrike, Europe, Kine i Oceanije. To je razmjer onoga što smo učinili”, rekao je tada Mike Barrett, izvršni direktor znanosti i očuvanja u WWF-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:23