BOGATA POVIJEST

Hitlerov krokodil, žirafa slomljenog srca i druge zanimljivosti jednog od najstarijih ZOO vrtova

Tijekom Drugog svjetskog rata zoološki se vrt nije zatvarao. Bombardiran je 1942. godine, no opstao je unatoč požaru

Ulaz u ZOO vrt u Moskvi

 Gavriil Grigorov/Tass/Profimedia

U širem centru Moskve, nedaleko od Doma vlade i američkog veleposlanstva, nalazi se zelena oaza površine 22 hektara. Na njenom teritoriju živi preko 6000 životinja koje predstavljaju 1100 životinjskih vrsta. Moskovski zoološki vrt osnovan je 1864. godine i jedan je od najstarijih u Europi, piše Russia Beyond.

Tijekom Drugog svjetskog rata zoološki se vrt nije zatvarao. Bombardiran je 1942. godine, no opstao je unatoč požaru. Za vrijeme rata posjetilo ga je šest milijuna ljudi.

Nakon rata u Moskvu je stigao vojni trofej – krokodil Saturn iz Berlinskog zoološkog vrta. Priča se da je on više puta osobno vidio Adolfa Hitlera. Saturn je preminuo prošle godine u 85. godini svog krokodilskog života.

Kompanije i privatne osobe mogu plaćati troškove za održavanje bilo koje životinje i na taj način postati njezini pokrovitelji. Sponzor pokojnog krokodila Saturna bila je kompanija Lacoste. Nogometni klub Dinamo sponzor je amurskog tigra, farmaceutska kompanija Krka pomaže vjeverice, a Rosnjeft bijele medvjede.

Najpoznatija žirafa u Rusiji je mužjak kojem su dali "puno ime" Samson Gamletovič Lenjingradov. Rođena je u Sankt-Peterburgu 1993. godine. Svakog dana pojede 11 kilograma povrća, četiri kilograma voća i šest kilograma kruha. Kako se navodi na stranici zoološkog vrta, najviše voli banane i mrkve. Samson je visok pet metara, vrlo je zgodan, radoznao i dobroćudan. Nažalost, nije imao sreće u ljubavi.

No, ako posjetitelji, za razliku od Samsona, imaju sreće u ljubavi, trebaju znati da se od 2017. godine u Moskovskom zoološkom vrtu može registrirati brak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:19