INVAZIJA PASANACA

Grad pod opsadom: ‘Noću se naoružan šećem susjedstvom, za svakog ubijenog dobijem 100 dolara‘

Glavni razlog za širenje pasanaca leži u - klimatskoj krizi. Ove životinje ne vole smrzavanje, a globalno zagrijavanje čini zime blažima
 Sally Mccrae Kuyper/Sciencephoto/Profimedia

Jason Bullard iz zapadnog dijela Sjeverne Karoline jako dobro zna kako je živjeti u gradu koji su doslovce okupirali pasanci (armadillosi), sisavci čije ime na španjolskom jeziku znači "onaj koji ima oklop". Lani ih je ubio 15, a u posljednja dva tjedna smaknuo je čak osam životinja - prije toga, nikad ih nije niti viđao u svome kraju.

Spomenuti sisavci vlasnicima kuća u gradu Sapphireu uništavaju travnjake, a upravo je to bio i razlog da angažiraju Bullarda kao lovca na ove oklopnike, dajući mu 100 dolara za svaku ubijenu životinju. Očajni ljudi dali su mu zeleno svjetlo da se noću šulja oko njihovih posjeda, naoružan, s jednim jedinim ciljem - da likvidira štetočine, piše The Guardian.

No vrlo brzo se ispostavilo da standardne puške kalibra .22 koje je Bullard koristio nisu učinkovite.

- Jedno od stvorenja koje sam gađao odskočilo je toliko bizarno, poput klokana, ostao sam u šoku i čudu! Ma to je kao da loviš vanzemaljce! Ne znamo ništa o njima. Čini se da ih ne možemo lako ni ubiti. Pojavljuju se neočekivano, a njihov broj u posljednje vrijeme neviđeno je eksplodirao - kaže Jason, koji je prije lovio divlje svinje, a pasanci su, kaže, nešto potpuno drugačije.

Meso ovih životinja inače se konzumira u Srednjoj Americi, a u manjoj mjeri jede se i u SAD-u. Tako su ga u Teksasu svojedobno zvali "svinjetinom za siromahe". S obzirom da vole topla područja, nikome nije jasno što rade u planinskom gradu Sapphireu.

- Kad sam 2019. dobio poziv, jednostavno nisam vjerovao, mislio sam da je žena koja me zvala zapravo vidjela oposuma ili da možda ima problema s pićem - kaže Jason o prvim uočenim pasancima u gradu.

- Samo je pitanje vremena kad ćemo ih vidjeti i u drugim državama. Izazovno je nositi se sa štetom koju ostavljaju iza sebe. Teško ih je uhvatiti u zamku i ne znam postoji li uopće neki repelent za njih - rekla je Colleen Olfenbuttel, biologinja u komisiji za resurse divljih životinja Sjeverne Karoline. Njezina agencija prvog pasanca u Sjevernoj Karolini zabilježila je 2007. godine, ali broj im je od 2019. naglo skočio.

A čini se kako bi glavni razlog za njihovo širenje mogao ležati u - klimatskoj krizi. Ove životinje ne vole smrzavanje, a globalno zagrijavanje čini zime blažima, što sjeverne dijelove SAD-a čini pogodnijima za oklopnike.

- Jednostavno više nemamo te stvarno hladne zime, to im je vjerojatno i pomoglo da se nastane u Sapphireu - rekla je Olfenbuttel.

Osim toga, pasanci su već stigli u Missouri, Iowu, pa čak i u južne krajeve Nebraske. Ni barijere kao što su rijeke ne predstavljaju im problem - mogu zadržati dah do šest minuta i hodati po koritu rijeke te doslovce otplutati na drugu stranu. Izrazito su brzi i okretni - kad osjeti prijetnju, pasanac može skočiti do skoro metar u zrak.

Oklopnici imaju slab vid, ali izoštren im je sluh, pa Bullard kradomice pretražuje područje pomoću senzora topline kako bi ih locirao i prišuljao im se.

- Nema zlobe s moje strane, kao što nema zlobe ni sa strane životinje. Oni ne rade ništa loše, samo pokušavaju jesti i preživjeti, ali uzrokuju štetu pa ih moramo ukloniti - zaključuje lovac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 05:03