UVIJEK FACA

Gotovo dvije godine nakon smrti, Grumpy cat je i dalje najpopularnija mačka na svijetu

Samo je na Facebooku izgubila maleni dio pratitelja, dok je na drugim društvenim mrežama broj ostao jednak
Grumpy cat
 Usa Today Network/Ddp Usa/Profimedia

Sjećate li se Grumpy Cat? U svibnju će biti dvije godine otkako je više nema. No, što se tiče njene internetske popularnosti, ništa se nije promijenilo. Na društvenim mrežama i dalje kotira jednako kao i u vrijeme kad je bila živa: na Facebooku je prati nešto manje osam i pol milijuna ljudi, na Instagramu dva i pol milijuna, a na Twitteru milijun i pol. Zapravo, samo je na Facebooku izgubila nešto pratitelja, dok je na drugim društvenim mrežama broj fanova ostao posve jednak.

Bila je, a zapravo i još uvijek jest, najpopularnija mačka na internetu. Vjerojatno je jedna od prvih koja je počela zarađivati milijune svojim vlasnicima zahvaljujući društvenim mrežama. Tisuće njenih fanova potresla je objava njene vlasnice, kad je objavila da njene sedmogodišnje ljubimice više nema.

- Nezamislivo teškog srca moramo javiti da je uginula naša voljena Grumpy Cat. Premda je imala najbolju moguću profesionalnu skrb i obitelj koja ju je silno voljela, Grumpy je imala komplikacije nakon nedavne urinarne infekcije koju nažalost nije mogla prevladati. Uginula je mirno u utorak 14. svibnja, kod kuće, na rukama svoje mame Tabathe.

Osim što je bila naša beba i voljeni član obitelji, Grumpy Cat je donosila osmijeh na lice milijunima ljudi diljem svijeta, čak i kad je imala loše dane. Njezin duh će ostati živjeti u sjećanju obožavatelja. Grumpyjna obitelj - Tabatha, Bryan i Chrystal - napisali su u emotivnoj objavi na Facebooku.

image
Ramey Photos/Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia

Mrzovoljna mačka pravog imena Tardar Sauce postala je internetska senzacija zahvaljujući svojem uvijek mrzovoljnom izrazu lica koji je zapravo posljedica medicinskih poremećaja - patuljastog rasta i krivo zarasle čeljusti. Popularnost joj je donijelo pojavljivanje u filmovima, na televiziji i niz proizvoda s njezinim imenom i likom.

Koliko je zapravo bila popularna svjedoči činjenica da ova mačka ima svoju voštanu figuru u muzeju Madame Tussauds u Washingtonu. Bila je specijalna gošća broadwayskog mjuzikla ‘Mačke’, gostovala je u studijima NBC-ja, ABC-ja, CBS-a, FOX-a itd, a CNN ju je 2013. godine proglasio većom zvijezdom filmske konferencije u Austinu od Elona Muska, Ala Gore i Neila Gaimana, koji su također bili gosti. Bila je službeno lice Friskiesa, hrane za mačke, nastupala je u emisijama ‘Good Morning America’ i ‘Anderson Live’, a pozirala je i za magazin Time.

Njezini su vlasnici vrlo brzo nakon širenja popularnosti zaštitili njezino ime i zabranili korištenje njezina lika i djela bez njihove dozvole. Zato im je sudskom presudom proizvođač kave Grenade morao isplatiti 710.000 dolara (više od 4 milijuna kuna) u slučaju kršenja autorskih prava. Ima knjigu, videoigru, aplikaciju…

Zapravo, Grumpy Cat je dosegla popularnost kakvoj se rijetki mogu nadati.

Već 2013. Bryan Bundesen, njezin vlasnik, je otkrio da zarađuje šesteroznamenkastu cifru. Premda posljednjih godina nisu otkrivali točnu zaradu, pretpostavlja se da je Grumpy svojim vlasnicima donosila više milijuna dolara godišnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 16:41