I TO JE MOGUĆE

Gorila se ‘navukla‘ na mobitel: Samo sjedi u jednom kutu i bulji u ekran

Ne zanimaju ga ni pripadnici njegove vrste, nego samo bulji u fotografije i snimke

Ilustracija

 Matej Kastelic/Panthermedia/Profimedia

Kako se naša vrsta 'navukla' na pametne telefone, ne treba nas čuditi da se isto događa našim rođacima. Životinjskim rođacima. Ni gorile, kako pokazuje slučaj iz čikaškog Lincoln Park ZOO, nisu imune na čari fotografija i snimki. Gorila Amare, star 16 godina, prva je žrtva zamamnosti novog medija. I ne, nije da je uprava vrsta počela gorilama davati mobitele, nego se Amare u plavo svjetlo ekrana zaljubio gledajući u telefone posjetitelja, koji su joj kroz staklo pokazivali razne snimke. Premda stručnjaci kažu kako je sigurno da ga je privuklo svjetlo, jasno je da donekle razumije i što gleda.

Njemu se to toliko svidjelo da je razvio pravo ovisničko ponašanje: satima je sjedio u jednom kutu nastambe, buljeći u telefone. Nije se obaziralo ni na tri svoja prijatelja, s kojima živi. Odjednom su ga prestali zanimati. To se donekle može i shvatiti: prijatelji su uvijek isti, ne događa se ništa posebno novo, a na mobitelima je jedan cijeli svijet kojeg nitko od njih prije nije vidio.

Zbog toga je uprava vrta shvatila da je sve otišlo predaleko, pa su instalirali svojevrsne potpornje ispred prozora koji je namijenjen posjetiteljima, pa su tako stvorili tampon zonu između gorile i telefona. Uz to su postavili ploču s molbom posjetiteljima, na kojoj su objasnili problem. To je dovelo do promjena: Amare se više počeo družiti s ekipom svoje vrste, a posjetitelji se drže upozorenja da mu ne pokazuju mobitele.

Što je najbolje, stručnjaci kažu da Amareov problemčić nije nužno samo njegov. Naime, neke vrste majmuna su mu sklonije od drugih. No, za razliku od ljudskih tinejdžera, koji ako im se uzmu mobiteli mogu početi patiti od nesanice i anksioznosti, Amaru je sve to riješio brzinski. Shvatio je da ti uređaji nisu vrijedni toga da sjedi u kutu i čeka da mu ljudi pokazuju svoje snimke. Zaključio je da je bolje da bude gorila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:20