MALA, ALI UBOJITA

‘Gle, sićušna hobotnica‘; Turistkinja se hvalila videom, nije imala pojma da je za dlaku izbjegla smrt

U roku od nekoliko minuta otrov ove hobotnice uzrokuje paralizu, respiratorni zastoj i srčani udar
 Instagram/TikTok

Kaylin Phillips iz Virginije objavila je na Tik Toku snimku s putovanja na Bali koja prikazuje kako se igra sa smrtonosnim bićem.

Na fotografiji je kasnije napisala kako u ruci drži 'jednu od najopasnijih životinja na svijetu'.

Međutim, u tom trenutku bila je potpuno nesvjesna da riskira trenutnu smrt jer ova malena hobotnica ima u sebi moćni neurotoksični otrov tetrodotoksin.

Naime, ispostavilo se kako je životinjica na njezinom dlanu plavoprstenasta hobotnica čiji je otrov toliko jak da može ubiti '26 ljudi u samo nekoliko minuta', tvrde iz neprofitne organizacije za zaštitu životinja Ocean Conservancy.

Znanstvenici ističu kako je samo pola miligrama ovog otrova, za koji ne postoji protuotrov, dovoljno da ubije odraslog čovjeka.

- Držala sam u ruci dva ovakva bića u jednom danu. Pokušavala sam ih nahraniti narančom i igrala sam se s njima solidnih 20 minuta - kazala je Phillips nakon što je shvatila o kako otrovnoj vrsti se radi, a onda je, kaže, nazvala tatu uplakana i sretna jer je živa.

Inače, plavi prstenovi na tijelu pojavljuju se samo kad se hobotnica osjeti ugroženom, kad lovi ili kad se pari. Obično je ova vrsta koja živi u Tihom oceanu, od Japana do Australije, aktivna noću, a danju se skriva.

Većina uboda nije početno bolna, no samo desetak minuta kasnije počinje se osjećati utrnulost, kreću poteškoće s disanjem, te je potrebno žrtvu staviti na kisik sve dok ne dođe do bolnice.

Nuspojave opasne po život traju od četiri do 10 sati nakon čega preživjeli pokazuju brze znakove oporavka. No u teškim slučajevima, u roku od nekoliko minuta uzrokuje paralizu, respiratorni zastoj i srčani udar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 22:28