MOŽE SPASITI ŽIVOT

Evo zašto je važno jednom godišnje psa odvesti na sistematski pregled... Posebno ako je senior!

Kod veterinarke Silve Rakočević ultrazvukom su pregledani srce i trbušna šupljina, izvađena je krv i pregledane analne žlijezde
 Nera Simic/Cropix

Psi stariji od sedam godina smatraju se seniorima. Možda je nama odbojna ideja da su nam psi ostarjeli, no činjenice su činjenice. Premda je starenje individualno, ne smijemo ga ignorirati. Prehrana, tjelesne aktivnosti i zdravstvena skrb trebaju biti primjerene godinama. Kad je riječ o starijim psima, barem jednom godišnje trebalo bi napraviti kompletan sistematski pregled. To znači baš sve: ultrazvuk srca i pregled organa, krvne pretrage, pregled zubiju i analnih žlijezda te njihovo pražnjenje po potrebi.

- Kod nas mnogi skrbnici, nažalost, ne shvaćaju koliko je to potrebno. Na tim pregledima ćemo dobiti informacije o tome je li za zdravljem sve u redu - ako jest, vidimo se za godinu dana. Ako nije, bolje da znamo, jer imamo više vremena za reagirati. Znamo da je vrijeme ključno kada je riječ o borbi s bolestima - kaže veterinarka Silva Rakočević.

image
Nera Simic/Cropix

Njoj odlazimo sa psima na sistematski. Jedna kujica ima osam godina, druga devet i po tom su pitanju obje seniorke. Jedu hranu koja im je prilagođena, a tjelesnih aktivnosti imaju dovoljno. Nemaju nikakvih problema, no svejedno idemo na pregled. Analke pregledavamo prve - objema su pune i treba ih očistiti. Nikad to do sad nismo radili, jer su mi rekli da, ako analke ne rade problem, bolje ih je ne dirati.

- To baš i nije točno. Treba svakih nekoliko mjeseci provjeriti kakvo je stanje - ako nisu pune, ostaviti ih, ali ako jesu, treba ih očistiti - smatra Rakočević.

image
Nera Simic/Cropix

Zubi su u redu, premda ima naslaga. Rakočević savjetuje četkice za zube i redovito pranje. Uklanjanje kamenca bez anestezije, koje se reklamira u određenim salonima za njegu pasa, odbacuje. Kaže: ako se psa ne sedira, ne može se ništa dobro napraviti. Jednako kao što ona nikada ne bi svog psa dala na čišćenje analki u salon za grooming. To su, smatra, poslovi za veterinara.

Idući korak je ultrazvuk srca. Snima se, a potom i analizira i ispada da je curama sve u redu. Kod vađenja krvi jedna to podnosi dobro, drugoj stavljaju brnjicu jer prijeti svima oko sebe. Upravo njoj ispada da je urea povećana. Što napraviti kako se problem ne bi povećao?

- Dajte joj više vode. Ako ne želi, špricu u usta. Znam da to nije divno, ali ovo može dovesti do problema s bubrezima. Ovdje ste zbog prevencije, sad znate što treba raditi i pazite na to - ističe Rakoćević.

Pregled je utvrdio da su obje zdrave, dakle, jedna treba piti više vode i objema moratmo prati zube. Uz to, naravno, doći na kontrolu opet za godinu dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:37