IZ UDRUGE OBJASNILI

Evo zašto bi svi vlasnici mačaka trebali staviti mrežu na prozore i balkone

Premda su one nevjerojatno spretne, ne smijemo smetnuti s uma da su fantastični lovci
 Celia Medel/Panthermedia/Profimedia

Udruga Hope for Kittens objavila je poučan tekst u kojem budućim udomiteljima mačaka objašnjavaju zbog čega je važno imati mrežu na prozorima i balkonima. Iako su mačke iznimno spretne i imaju dobru ravnotežu, mačke su ipak lovci i njihovi lovački instinkti ne napuštaju ih ni onda kada žive na drugom ili desetom katu zgrade.

One su u stanju pratiti svoj plijen s takvom usredotočenošću, da potpuno zaborave na sve drugo oko sebe. Tako mogu promatrati muhu ili pticu koja se nađe ispred prozora ili na balkonu i jednostavno izgubiti ravnotežu.

- Osim pada kroz prozor, prozor može biti izuzetno opasan ako ostane otvoren „na kip“ jer to za macu predstavlja smrtonosnu klopku. Maca će skočiti prema otvoru, a kako joj na staklenoj površini kandže nisu od pomoći, otklizat će prema dnu otvora i neće moći izaći. Najgora opcija je da se maca zapne vratom i da se uguši.

Da bi zaštitili vašu macu nemojte prozore nikada otvarati „na kip“ i ostavljati ih tako bez nadzora, a ako stanujete u zgradi i macu ne puštate van, balkon i prozore biste trebali zaštiti mrežom - pojašnjavaju.

Danas postoji velik izbor mreža, koje se mogu kupiti u trgovinama s potrepštinama za ljubimce ili onima koje drže građevinski materijal. Ograđivanje balkona i prozora nije skupo, a traje godinama.

- Sve volonterke koje žive u zgradama imaju mrežom zaštićene prozore i balkone, pa to tražimo i od budućih udomitelja. Maca uvijek može pasti kroz nezaštićen balkon, prepasti se i nestati, a isto tako se može i teško ozlijediti ili smrtno stradati. Budite odgovorni kako bi vaša ljubimica dugo živjela - poručuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:34