KUĆICE ZA RIBE

Engleski umjetnik potapa skulpture kao umjetne grebene diljem svjetskih mora

Uradci su izrađeni od recikliranog stakla, LED dioda i nehrđajućeg čelika

Ilustracija

 Rolf Von Riedmatten/imagebroker/profimedia

Kipar, ronilac i fotograf Jason deCaires Taylor iz Dovera oblikuje zanimljive podvodne instalacije diljem svijeta u kojima mogu uživati ozbiljni ​​ronioci i rekreativci, a njegov najnoviji rad Alluvia potopljen je u rijeci u Kentu.

Izrađeno od recikliranog stakla, LED dioda i nehrđajućeg čelika, djelo uključuje senzore za nadzor okoliša i noću je osvijetljeno iznutra. Skulptura je nadahnuta Ofelijom, slikom britanskog umjetnika Sir Johna Everetta Millaisa iz 1851. – 1852., pohranjena u zbirci Tate Britain u Londonu. Prikazuje Ofeliju, lik iz drame Hamlet Williama Shakespearea, kako pjeva prije nego što se utopi u rijeci, piše Otvoreno more.

- Kako rijeka buja i povlači se s godišnjim dobima, i kako se svjetlost mijenja, skulptura se transformira, najprije igrom sjena i svjetla, zatim postupno kako se trska i alge formiraju na i oko nje - kazao je umjetnik koji u svom radu koristi razne materijale poput bronce, gipsa i pH neutralnog morskog cementa, stvarajući umjetne grebene s ciljem formiranja morskih staništa u potopljenim ekosustavima.

Inače, Jason je autor Parka podvodnih skulptura u zaljevu Molinere, zbirke ekološke podvodne suvremene umjetnosti koja se nalazi u Karipskom moru kod zapadne obale Grenade. U svibnju 2006. taj prvi podvodni park skulptura na svijetu otvoren je za javnost. U njegovoj biografiji stoji da je realizirao oko 1700 podvodnih skulptura diljem svjetskih mora i oceana.

Njegove radove možete pogledati ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 15:18