POZIV VLASNICIMA

‘Dođite ispred crkve svetog Antuna Padovanskog, blagoslovit ćemo vaše kućne ljubimce‘

Dobrodošle su baš sve životinje koje žive s ljudima: psi, mačke, gmazovi...

Ilustracija

 Matthi/Alamy/Alamy/Profimedia

Diljem svijeta blagoslivljanje kućnih ljubimaca uobičajena je stvar, no u našoj zemlji ona nije tradicionalna. Ipak, stvari se mijenjaju, tako da će se u utorak, 4. listopada na platou ispred crkve svetog Antuna Padovanskoga na Svetom Duhu u Zagrebu održati ovaj blagoslov.

- Ovo je prvi puta da se ovakav blagoslov održava u našoj župi i zapravo, prvi puta u Zagrebu, ako izuzmemo blagoslov kojeg je pokojni gradonačelnik Bandić organizirao u Maksimiru. Očekujemo razdraganu gomilu i razne vrste ljubimaca. Mi obilazimo župljane i znam da imaju najviše pasa i mačaka, ali ima i papiga, hrčaka, iguana... Svi su dobrodošli - kaže župnik fra Ivan M. Lotar.

Blagoslov kojeg spominje održan je 2013. godine i tada je životinje blagoslovio mons. dr. Juraj Kolarić. Ovoga puta su se na to odlučili franjevci, što je na neki način logično. Sveti Franjo, između ostalog, poznat je po tom da je bio prijatelj s jednim vukom, raznim vrstama ptica, ribama...

- Sveti Franjo je bio osobit ljubitelj svega stvorenoga jer je u njemu prepoznao otisak Božjega stvarateljskoga djela. Kao franjevci, želimo slijediti primjer svoga Utemeljitelja. Dođite sa svojim kućnim ljubimcem - stoji u pozivu koji se širi društvenim mrežama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 07:13