AKCIJA

Dobra vijest za životinje: Mala općina na Jadranu zabranjuje jednokratnu plastiku

Cijeli je niz stvari koje će se poduzeti kako bi što manje plastike završilo u prirodi, gdje ugrožava razna stvorenja
Ilustracija
 Ivana Nobilo/Cropix

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Općine Sali, održanoj rajem rujna, usvojena je Odluka o smanjenju korištenja jednokratne plastike za Općinu Sali te ustanove i trgovačka društva u (su)vlasništvu Općine, piše Ekovjesnik.

Nakon dvodnevne radionice održane ovog rujna u okviru projekta „For Plastic Free Croatian Islands” Udruge Sunce, u Općini Sali su predstavljeni Akcijski plan i Odluka za smanjenja onečišćenja plastikom, koji su sada i službeno izglasani na sjednici Općinskog vijeća.

Ovom Odlukom donose se mjere kojima se u upravnim tijelima Općine Sali te u ustanovama i trgovačkim društvima u njenom (su)vlasništvu određuje smanjenje korištenja plastike za jednokratnu uporabu za 30 posto te zamjena određenih predmeta koji se koriste u poslovanju s rješenjima prihvatljivijima za okoliš. Mjere se donose s ciljem sprječavanja i/ili smanjenja nepovoljnog utjecaja određenih plastičnih proizvoda na okoliš.

Općina Sali, sukladno Akcijskom planu smanjenja zagađenja plastikom u Općini Sali za razdoblje 2021. – 2026., radi ispunjenja obveza iz Direktiva Europskog parlamenta i Vijeća iz čl. 1. st. 2, a u cilju poticanja službenika i namještenika Općine, lokalne zajednice, kao i zaposlenika poslovnih subjekata na razvijanje svijesti o zaštiti okoliša i onečišćenju plastikom, posebice u morskom okolišu, donijela je niže navedene mjere:

- postavljanje spremnika za odvojeno prikupljanje otpada (plastika, papir, staklo, elektronički otpad, biootpad, miješani komunalni otpad i dr.) na prikladna mjesta unutar institucija te odvajanje otpada na mjestu nastanka, kad god je to moguće, kao i osiguravanje adekvatnog otpremanja i zbrinjavanja sveg odvojeno-prikupljenog otpada

- zamjena jednokratnih plastičnih čaša staklenim ili drugim višekratnim čašama

- osiguravanje mogućnosti korištenja višekratnih šalica na aparatima za kavu i vodu, odnosno potpuno ukidanje korištenja jednokratnih plastičnih čaša

- zamjena jednokratnog plastičnog pribora za jelo i plastičnih žličica za kavu višekratnim metalnim priborom ili raspoloživim alternativama koje se izrađuju od prirodnih i biorazgradivih, odnosno kompostabilnih materijala (drvo, papir, vlakna, šećerna trska, trska bambusa i sl.)

- zamjena jednokratnih plastičnih slamki višekratnim rješenjima (slamke načinjene od alternativnih materijala poput papira, bambusa, čelika)

- zamjena svih jednokratnih plastičnih vrećica višekratnim platnenim ili papirnatim vrećicama kad god je to moguće

- digitalizacija dokumenata i promoviranje korištenja elektroničkih dokumenata među zaposlenicima, službenicima i namještenicima kad god je to moguće

- postupna zamjena i nabava uredskog pribora i higijenskih potrepština bez plastične ambalaže

- osiguravanje nabavke pića i drugih tekućina isključivo u povratnoj ambalaži kad god je to moguće

- postupna zamjena i nabava sredstava za čišćenje i osobnu higijenu s okolišno prihvatljivim sastojcima (poput prirodnih sredstava za čišćenje) te korištenje proizvoda koje je moguće nadopunjavati u cilju smanjenja stvaranja ambalažnog otpada.

Kao i u Dubrovniku i Trogiru, preporučuje se da se sva javna događanja koja organizira ili suorganizira, odnosno financira ili sufinancira Općina Sali te ustanove i trgovačka društva u njenom (su)vlasništvu, organiziraju sukladno ovim mjerama. Također, Općina Sali dužna je osigurati ili dogovoriti s organizatorom javnih događanja odvojeno prikupljanje otpada na mjestu održavanja, kao i njegov pravovremeni i prikladan odvoz i zbrinjavanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:30