NEVJEROJATNI DIVOVI

Deset zanimljivih činjenica o slonovima, od kojih neke možda niste znali

Znanstvenici zadnjih godina pokušavaju utvrditi da li preko stopala osjećaju vibracije i tako komuniciraju s drugim krdima

A herd of wild Asiatic elephants bathe in a wetland on the outskirts of Guwahati, on August 21, 2022. (Photo by Biju BORO/AFP)

 Biju Boro/Afp

Slonovi predstavljaju najvećeg kopnenog sisavca koji se zbog krivolova našao na rubu opstanka. Prema nekim procjenama, 1980. godine na afričkom kontinentu je živjelo oko 1,2 milijuna slonova, međutim, u samo nekoliko desetljeća taj broj je spao na svega 350 tisuća.

Ovo su neke od zanimljivosti o njima koje neke možda niste znali, piše National Geographic.

1. Dugovječni su

Očekivani životni vijek slona u divljini je oko 70 godina, dok je najstariji slon na svijetu u zatočeništvu doživio 86 godina. S 12 godina, ženke dostižu reproduktivnu zrelost nakon čega dobivaju mlade u prosjeku na svake četiri godine. S druge strane, mužjaci u tom uzrastu se osamostaljuju i napuštaju stado.

2. Najduže vrijeme trajanja trudnoće

Trudnoća kod ženki slona je najduža u životinjskom svetu. Trudnoća traje točno 22 mjeseca, nakon čega na svijet dolazi beba koja teži oko 90 kilograma i dostiže visinu od jednog metra. Majke slonice doje svoje mlade naredne četiri godine, iako oko prve godine počinju uz mlijeko jesti i biljke.

3. U zajednici slonova vlada matrijarhat

Ženke slonova žive u grupama s rodbinskim vezama od po 15 jedinki. Njih predvodi matrijarh, koji je obično najstariji ženski član u zajednici i odlučuje kuda će se stado kretati. Pošto s 12 godina dostižu reproduktivnu zrelost, mužjaci se odvajaju od matične grupe i pridružuju se grupama sa slonovima istog pola.

4. Kada istroše zube umiru

Da bi preživjeli, odrasli slonovi moraju pojesti oko 135 kilograma hrane svakog dana: korijenje, travu, voće i koru drveća. Kako bi to postigli, dnevno hodaju i po osam sati u potrazi za hranom. Ipak, njihovi zubi nisu vječni i s godinama troše sjekutiće, zbog čega ne mogu žvakati hranu, pa na kraju umiru od gladi.

5. Surla kao cisterna

Odrasli slon može popiti do 160 litara vode dnevno. Ali, osim što piju, slonovi također mogu plivati i koriste svoju surlu kao cijev za ronjenje - uz pomoć nje dišu dok rone. Unutar nje, odrasli azijski slon može zadržati do 8,5 litara vode.

6. Slonovi pokazuju empatiju

Njihov mozak može doseći težinu od pet kilograma, što je ujedno i rekord u životinjskom svijetu. U stvari, oni imaju tri puta više neurona od ljudi, a dokazano je kako mogu pokazati određene obrasce ponašanja i simptome posttraumatskog sindroma i depresije. Također, mogu biti nevjerojatno empatični prema drugim jedinkama svoje vrste, ali i svjesni kada trebaju uzbuniti krdo u slučaju opasnosti.

7. Slonovi su noćne ptice

Zanimljiva činjenica je da spavaju prosječno svega dva ili tri sata dnevno. Najzanimljivije je što to rade stojeći na nogama, a ponekad se oslanjaju i na drvo ili se uz pomoć surle pridržavaju za granu. Obično ne leže, jer tako mogu oštetiti unutrašnje organe.

8. Slonovi se stvarno plaše malenih životinja

Slonovi se usprkos svojoj veličini, plaše bića mnogo manjih od njih. Primjerice, užasavaju ih pčele, ali i - mravi. Potonjih se boje jer im oni znaju ući u surlu, koja je puna završetaka živaca.

9. Njihove kljove evoluiraju

Tijekom 2018. godine je prijećeno kako se neki slonovi rađaju bez kljova, što je veoma zaintrigiralo znanstvenike. Nakon analize, otkriveno je kako je evolucija dala biološku prednost slonovima Gorongosa koji ne razvijaju kljove - najvjerojatnije zbog krivolova. U međuvremenu je utvrđeno da ovaj trend nije ograničen samo na Mozambik, već i na druge zemlje koje se suočavaju s visokom stopom krivolova.

10. Misterij komunikacije

Slonovi mogu komunicirati na mnogo različitih načina, istraživanje sa Sveučilišta u Oxfordu iz 2014. godine navodi da zvuk koji ispuštaju iz surle može imati različite frekvencije, ovisno o tome žele li krdo upozoriti na prijetnju ili se radi o nečem drugom. Također, znanstvenici zadnjih godina pokušavaju utvrditi da li preko stopala osjećaju vibracije i tako komuniciraju s drugim krdima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 18:58