U SKLADU SA ZAKONOM

‘Da, pucam na mačke koje nemaju ogrlicu, one su krive što imamo sve manje ptica‘

Ova zemlja je prije više od sedam godina pokrenula projekta za iskorjenjivanje životinja koje smatraju štetočinama
 Elizabeth Nunn/Alamy/Alamy/Profimedia

U grmlju iza svoje kuće, John McConnell hoda sa svojim pištoljem, tražeći bljesak očiju u tami.

McConnell (67) živi izvan Aucklanda i većinu svog vremena provodi sadeći autohtono drveće na širem području oko svojeg doma, pokušavajući njegove dijelove vratiti u izvorno stanje kako bi nazad primamio ptice koje su tamo nekoć bile uobičajene. Dok danju sadi, noću odlazi u lov na grabežljivce koji pticama prijete: oposume, štakore, a ovih dana i sve mačke bez ogrlica.

- Da, pucam na njih. Ozbiljno. Ako znam kome mačka pripada, ne diram je. No, ako je napuštena mačka s ulice, pucam. - rekao je McConell za Guardian, dodavši da on nije mrzitelj ovih životinja, jer je njegova obitelj donedavno imala mačke. Ne, nije ih upucao - kad su umrle prirodnom smrću (kaže on), rekao je ženi kako ne želi da nabave nove. Ova je, znajući čime joj se muž bavi svaku večer, pristala.

McConnell je među sve većim brojem Novozelanđana – mnogi od njih su nekada bili vlasnici mačaka – koji te čupavice vide kao prijetnju životinjskom svijetu. u Novom Zelandu zaista ima puno mačaka: ta zemlja ima jednu od najviših svjetskih stopa broja mačaka po glavi stanovnika, s gotovo polovicom kućanstava koje posjeduje jednu.

Novi Zeland je prije više od sedam godina, nažalost, pokrenuo jedan od najambicioznijih svjetskih projekata za iskorjenjivanje životinja koje smatraju štetočinama. Odlučili su da poubijaju sve oposume, štakore, hermeline i tvorove do 2050. godine. No, sve se veća pozornost u zadnje vrijeme umjerava na mačke, koje nisu dio tog projekta. Procjenjuje se kako zemljom skiće oko dva milijuna divljih mačaka, a da domaćih ima oko 1,4 milijuna. Tako velike brojke mnogima sugeriraju da su ove omiljene čupavice krive za smanjenje broja ptica.

- Sve više i više vlasnika mačaka reklo mi je da će mačka koju sad imaju doma biti zadnja. Naš stav prema njima, kao i prema značenju toga što znači odgovorno imati kućne ljubimce se mijenja - rekla je Jessi Morgan, voditeljica organizacije za zaštitu prirode Predator Free NZ.

Prema nacionalnim istraživanjima o posjedovanju kućnih ljubimaca koje je proveo Companion Animals New Zealand (CANZ), udio novozelandskih kućanstava koja posjeduju mačke polako opada tijekom posljednjeg desetljeća – s gotovo polovice (48 posto) u 2011. godini, na na 41 posto u 2020 godini.

Prema podacima CANZ-a, broj domaćih mačaka u zemlji pao je za oko 200 tisuća i to unatoč porastu populacije ljudi, odnosno potencijalnih vlasnika, za više od 800 tisuća. Dio te promjene vjerojatno je uzrokovan promjenom demografskih podataka stanovništva, uključujući sve veći broj ljudi koji žive u podstanarstvu i možda im nije ni dozvoljeno imati ljubimca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. lipanj 2024 12:34