MLADE PTICE

Četiri supa puštena u prirodu: Svi oni pronađeni su u moru ili tik do njega, iscrpljeni, na rubu smrti

U Hrvatskoj je ustrojena mreža od 11 oporavilišta za divlje životinje, a glavna im je uloga prihvat, skrb i rehabilitacija
 JU Priroda

Palina, Coline, Lima i Anton, četiri oporavljena bjeloglava supa, pušteni su u prirodu koncem proteklog tjedna, 15. rujna iz oporavilišta za bjeloglave supove smještenog u mjestu Beli na otoku Cresu, kojim upravlja Javna ustanova „Priroda“.

U Hrvatskoj je ustrojena mreža od 11 službenih oporavilišta za divlje životinje, a glavna im je uloga prihvat, skrb i rehabilitacija iscrpljenih, ozlijeđenih, otrovanih ili na drugi način unesrećenih divljih životinja s ciljem njihova ponovnog povratka u prirodu.

Četiri oporavljena supa su mlade ptice koje su iscrpljene nađene podno gnijezdećih obalnih litica Cresa i Plavnika ili spašene od utapanja izravno iz mora, a upravo je utapanje jedan od najčešćih uzroka mortaliteta kod kvarnerskih supova koji se gnijezde neposredno iznad mora.

image
JU Priroda

- U radu oporavilišta, posebno je radostan trenutak kada se divlja vrsta „vraća“ prirodi, dobivajući tako još jednu priliku za novi početak. Kada k tome postoji i mogućnost aktivnog praćenja jedinke na slobodi, kako bi zaista dobili potvrdu da li se jedinka dobro snašla, zadovoljstvo je tim veće - rekao je povodom puštanja supova ravnatelj Javne ustanove priroda Marko Modrić.

Tako je bilo i proteklog petka 15. rujna, kada su, u prisutnosti dijela partnera projekta LIFE SUPport, iz oporavilišta puštena četiri bjeloglava supa opremljena malenim GPS odašiljačima, pružajući stručnjacima mogućnost za daljnje praćenje ptica u prirodi. Prije puštanja su ih veterinari pregledali, a tek kad su oni zaključili da su ptice spremne za povratak u prirodu, puštene su.

Uoči puštanja ptica, Oporavilište Beli bilo je domaćin radionici predvođenoj od strane stručnjaka Vulture Conservation Foundation (VCF), na kojoj su djelatnici Udruge BIOM i Javne ustanove Priroda educirani kako prirediti GPS odašiljače za postavljanje na bjeloglavog supa metodom leg-loop, za razliku od metode backpack koja je u većini slučajeva korištena do sada. Nova leg-loop metoda pruža još manje mogućnosti za eventualnu smetnju ptici tijekom života u divljini.

image
JU Priroda

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2023 07:20