DIVOTA

Čarobni prizori sa Skadarskog jezera: Pelikani napučili kameni otok, stručnjaci oduševljeni

Neobična prirodna kolonija za sada broji 71 gnijezdo, no vjerojatno će rasti
 Marija Šoškić Popović / Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore

Iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore objavili su prekrasne fotografije snimljene na kamenom otoku na Skadarskom jezeru. Taj prostor je, naime, sigurno gnjezdilište za pelikane, koji se tamo okupljaju u velikom broju.

- Naši ornitolozi i zaposlenici Službe zaštite Nacionalnih parkova obišli su koloniju na otoku Mali Moračnik, na kojem su se pelikani po prvi put gnijezdili prošle godine, kao i rezervat Pančeva oka, u kojem se nalaze splavovi za gniježđenje.

Neobična prirodna kolonija na kamenu, kakvu u prethodnim godinama nismo mogli zamisliti, za sada broji 71 gnijezdo. Tamo trenutno živi 201 odrasla jedinka i 40 ptića, a pretpostavlja se da je ovaj broj i veći, s obzirom na to da se monitoring vrši s veće udaljenosti kako bi se osigurao mir na koloniji i što manje uznemiravanja - objavili su na Facebooku.

Pelikani s gniježđenjem najčešće počinju krajem siječnja ili početkom veljače, ali to što se na koloniji mogu vidjeti ptići različitih veličina, ili uzrasta, govori da su neki parovi počeli i ranije. Oni se obično gnijezde na plutajućim tresetnim otocima, ali zbog naglih promjena u vodostaju na Skadarskom jezeru njihova gnijezda često budu ugrožena, pa im je u prošlosti bila potrebna ljudska pomoć.

image
Marija Šoškić Popović / Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 13:23