DUŽNOST

Bizarna tradicija: Kraljevski pčelar morao zujalicama i službeno objaviti da kraljice više nema

Na svaku košnicu je postavio crnu vrpcu i rekao im da trebaju nastaviti raditi za svog novog kralja Charlesa III.

Ilustracija

 Zoonar Gmbh/Alamy/Alamy/Profimedia/Zoonar Gmbh/Alamy/Alamy/Profimedia

U vrtu Buckinghamske palače smješteno je pet košnica s pčelama o kojima se posljednjih petnaest godina brine 79-godišnji kraljevski pčelar John Chapple. Upravo je on razgovarao s pčelama i objavio im vijest o smrti kraljice Elizabete II, prenosi Ekovjesnik s Daily Maila. Osim toga, na svaku od košnica postavio je crnu vrpcu i rekao im da trebaju nastaviti raditi za svog novog gospodara, kralja Charlesa III.

Pčelar John Chapple je osim za pet košnica u vrtu Buckinghamske palače, zadužen i za dvije košnice u kraljevskoj rezidenciji Clarence House.

- Tradicija nalaže da se na svaku košnicu pokuca prije nego što se pčelama kaže da je njihov gospodar umro i da će novi gospodar biti dobar prema njima - objasnio je John Chapple ovaj ritual koji je izveo u petak.

Slični običaji osim u Ujedinjenom Kraljevstvu postoje i u drugim europskim zemljama u kojima se pčelama pripovijeda o važnim događajima u životu njihovih vlasnika, primjerice, o rođenjima i smrtnim slučajevima u obitelji ili o drugim promjenama u kućanstvu. Prema nekim vjerovanjima, ako se ovaj običaj ne poštuje, pčele bi mogle prestati proizvoditi med, napustiti košnice ili čak iznenada umrijeti.

Međutim, kako se navodi na službenoj internetskoj stranici britanske kraljevske obitelji, prve pčele su u vrt Buckinghamske palače stigle tek 2009. godine. Košnice su smještene na malom otočiću u jezeru, a ljeti ih okružuje poljsko cvijeće. Tim vrtlara svakodnevno radi na održavanju vrta te potiče napredovanje biljnog i životinjskog svijeta. Upotreba pesticida svedena je na minimum, a na stazama vrta Buckinghamske palače koristi se stroj za spaljivanje korova bez korištenja kemikalija koje bi potencijalno mogle biti štetne za divlje životinje.

Panjevi se ne uklanjaju, već se ostavljaju da prirodno istrunu čime stvaraju savršeno stanište za kukce, a jedno stablo u ružičnjaku trenutno predstavlja dom obitelji djetlića. Prema nedavnim istraživanjima, prostor oko jezera nastanjuje sedam vrsta vretenaca, a u vrtu su identificirane 42 vrste ptica.

Poznato je kako se članovi britanske kraljevske obitelj već dugo zalažu za zaštitu okoliša, posebice za rješavanje problema onečišćenja plastičnim otpadom. Tako se pokojna kraljica Elizabeta II. nakon gledanja dokumentarne serije Sir Davida Attenborougha odlučno založila za uklanjanje plastike iz svih kraljevskih rezidencija.

Novi kralj Charles III., angažiran je na nekoliko projekata zaštite okoliša, a osim što je novi vlasnik pčela u vrtu Buckinghamske palače, dolaskom na prijestolje također je postao vlasnik svih labudova, jesetri, dupina i kitova u vodama oko Ujedinjenog Kraljevstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:56