NEVJEROJATNO

Bizarna scena u Beogradu: Na zadnjem sjedištu vozili divlju životinju u pelenama?!

Prema srbijanskom Zakonu o dobrobiti životinja, egzotična životinja je svaka divlja životinja koja nije autohtona na njihovom teritoriju

Ilustracija

 -/Wavebreak/Profimedia

Dok je sjeverni dio Srbije u strahu od crne pantere, pojedinci su odlučili da svog egzotičnog kućnog ljubimca provozaju glavnim gradom. Na Twitteru je osvanula fotografija navodno snimljena u ulici Omladinskih brigada u Novom Beogradu.

- Jadan majmun, pustite ga na slobodu. Mučena životinja - samo su neki od komentara koji su se nizali na ovom Instagram postu, piše Srbija Danas.

- Tko je to snimio i nije prijavio?

Prema srbijanskom Zakonu o dobrobiti životinja, egzotična životinja je svaka divlja životinja koja nije autohtona na teritoriju te zemlje. Propisano je da se držanje i reprodukcija divljih i egzotičnih životinja kao kućnih ljubimaca može obavljati samo na temelju rješenja koje donosi ministar. Istim člankom obuhvaćeni su i uvjeti života koji se moraju osigurati egzotičnim životinjama.

Iako u nekim slučajevima držanje divljih i egzotičnih životinja može biti dozvoljeno, donosimo vam spisak razloga zašto to nije pametno:

- potrebna im je posebna briga i prehrana

- mogu biti opasni po vas i vašu obitelj

- ako pobjegne iz kuće/stana postaje opasnost za cjelokupno društvo

- potencijalni su rizik za zdravlje

Dobro razmislite prije nego što se odlučite na kupovinu egzotične životinje, jer se radi o živom biću, a ne o igrački. Još jednom napominjemo da je briga o njima veoma delikatna i zahtjevna, a u nekim slučajevima čak i protuzakonita.

S druge strane, dok se u Beogradu voze s majmunima, prisjetimo se našeg slučaja kad je tigar ukrcan na trajekt...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 21:33