NORMALNA POJAVA

Ako vidite gomilu bubamara na jednom mjestu, ne brinite. Evo što se događa

Zanimljivo je da ih ponekad privlače svijetlo obojene, osunčane i od vremenskih nepogoda zaklonjene zidne površine
 -/Panthermedia/Profimedia

Nakupljanje bubamara zbiva se u jesen kad se ovi kukci pripremaju za zimsko mirovanje i prezimljavanje. Pojava je istraživačima kukaca i prirodoslovcima poznata već odavno, a nakupljanje se može opažati kod više vrsta bubamara. Složeni mehanizmi koji djeluju da se one okupljaju na svojstvene načine i na određenim mjestima počeli su se otkrivati i upoznavati tek u novije vrijeme. Smatra se da su kemijski podražaji feromona koje ispuštaju same bubamare možda od presudne važnosti.

Zanimljivo je da bubamare ponekad privlače svijetlo obojene, osunčane i od vremenskih nepogoda zaklonjene zidne površine kao što je upravo krajem listopada zabilježeno na creskoj Tramuntani, pišu Tomislav Bandera Anić i Marko Randić za Beli Visitor centre. Možemo pretpostaviti da će se bubamare koje su masovno doletjele i zadržavaju se na zidu u zaselku Ivanje, kad nastupi hladnije vrijeme, povući u zgradu i ondje se u zaštićenim pukotinama okupiti u gusto poredane nakupine gdje će i prezimiti.

Opazili smo, što je također odavno poznato u znanosti o kukcima, da se neke vrste bubamara na zimsko mirovanje povlače iz niže smještenih staništa u više u gorske i planinske predjele. Tako je ponekih godina moguće vidjeti gusto nakupljene „grudice“ obamrlih bubamara ispod kamenja i busena trave na samom grebenu Učke – Vojaku.

Nakon zime, u proljeće, one se bude iz zimske obamrlosti, prekidaju mirovanje i ponovno se raspršuju kako bi nastavile s uobičajenim aktivnostima. Te su njihove aktivnosti posljednjih godina ponešto narušene pojavom invazivnih stranih vrsta bubamara koje također pokazuju svojstva nakupljanja u zakloništima i kućama radi prezimljavanja.

Masovna pojava bubamara ponekad zabrine vlasnike kuća jer pojedini kemijski spojevi koje izlučuju bubamare, a, između ostalog, ti im spojevi služe i kao kemijska obrana od grabežljivaca, mogu izazvati u ukućana alergijske reakcije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 07:49