ROLAND GARROS

Wilander: Martić je ženski Goran, ona može sve!

Sve je u karijeri radila postupno. Da nije bilo krize rezultata koja ju je 2010. spustila daleko od 100 najboljih tenisačica svijeta, karijera Petre Martić bila bi egzemplarni slučaj sportašice koja napreduje sporo, ali konstantno.

Počela je vjerovati

Ni to kratkotrajno lutanje nije dramatično promijenilo krivulju njezina uspjeha, koja je pobjedom nad Marion Bartoli dobila novi uzlet. Prva top 10 pobjeda, prvi plasman u treće kolo Grand Slama, čak i prva prava prilika da je upozna šira domaća publika. Tijekom trećeg seta protiv Marion Bartoli zvonili su telefoni, komentari manje-više isti: “Čuj, nije loša ova Martićka”. Daleko od lošeg, pogotovo kad i sama sebe uvjeri da može sve što poželi.

Vedran Martić, čovjek koji je teniski poznaje u dušu, priznaje da joj je ovakva pobjeda itekako trebala.

- Često nam se događalo da ona ne vjeruje u uspjeh. Kada je znala izlaziti na teren s najboljim igračicama svijeta, nerijetko je mami znala reći: ‘Što ako izgubim 6-0, 6-0?’ Nakon što je ove sezone pobijedila Jelenu Janković, izgubila treći 7-6 od Stosur i sada dobila Bartoli, siguran sam da si neće postavljati takva pitanja - objašnjava Petrin drugi trener,s kojim nije rodbinski povezana, a zajedno rade već šest godina.

Otkako ju je preuzeo Zoltan Kuharszky, bivši trener Capriati i Anke Huber, suradnja Martić - Martić je povremena. Kad je god Petra u Splitu, radi s bivšim trenerom Gorana Ivaniševića.

- Njih je čak i moguće usporediti. Petra ponekad ima i previše rješenja pa ne zna odabrati najbolje. Tako je bilo i s Goranom: on je mogao igrati servis-volej kao Sampras, udariti loptu kao Agassi i ‘pimplati’ kao Muster, ali ponekad to nije znao posložiti.

Matsovi komplimenti

Tenisom koji je 21-godišnjakinja iz Duća prezentirala u srijedu na terenu Suzanne Lenglen impresionirani su i neki od najvećih teniskih autoriteta. Mats Wilander se nije mogao načuditi impozantnom spektru rješenja tenisačice koja mu očito nije dovoljno poznata.

- Gdje je ova djevojka bila dosad? S obzirom na to da zna i može sve, vjerujem da joj je mjesto mnogo više na rang-listi - ocijenila je Eurosportova komentatorska zvijezda.

Za proboj na ljestvici ima vremena. Kao 50. igračica svijeta ispred sebe ima samo pet mlađih igračica: Pavljučenkovu, McHale, Hercog, Pervak i Halep. Vremena kad su tinejdžerice dominirale ženskim tenisom stvar su prošlosti, a velika Petrina prednost je činjenica da nije potrošena i trebala bi dugo trajati.

- Završila je srednju školu, prilično redovito pohađala nastavu. Mnogi su nam govorili da mora trenirati više, a ona je godinama radila dva sata dnevno tenis i jedan sat kondiciju. Danas joj je to prednost, s 21. godinom tek je na početku - zaključio je Martić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 17:38