VELIKI POBJEDNIK MELBOURNEA

VEKIĆ: 'Wawrinka je sjajan tip'; ĆORIĆ 'Njegov tenis je čudesan, što bih ja dao za takav bekhend!''

Menadžer mu je Lawrence Frankopan, čovjek koji se brine o Vekić i Ćoriću
 AFP

Bio je jedan iz plejade igrača koji igraju sjajan tenis, ali ne zanimaju - nikoga. Uzmite to uvjetno, jer teniski su gurmani slinili nad mnogim mečevima Stanislasa Wawrinke, ali čak ni kada je probio Top 10, Švicarac nije postao zvijezda izvan teniskih krugova. Kako je to jednom za Tomaša Berdycha rekao Nikola Pilić, “da skine kapu, nitko ga u Pragu ne bi prepoznao”. Wawrinka ne nosi kapu, ali paralela nije promašena, barem ne previše.

Nakon dva tjedna iz snova 28-godišnjaka iz Lausanne, svijet zanima sve. Tko je novi, senzacionalni pobjednik Australian Opena? Momak čiji korijeni vuku u Poljsku i Čehoslovačku, odakle potječu otac i majka njegova oca Wolframa, postao je instant zvijezda. Za razliku od teniskog dijela ove priče, u kojoj se ništa nije dogodilo preko noći, Grand Slam naslov promijenio je percepciju novog najboljeg švicarskog tenisača. Federerova sjena više mu ne zaklanja pogled na sunce, nakon Melbournea više nije “čovjek koji nikada neće postati Federer”.

Životopis zaljubljenika u hokej, koji je i član upravnog odbora prvoligaša iz rodnog grada, ima i nekoliko crtica povezivih s Hrvatskom. U Umagu je 2006. osvojio prvi ATP naslov. Kao 21-godišnjak slavio je u dvoboju s dvije godine mlađim Novakom Đokovićem. Đoković je predao u tie-breaku prvog seta, a Stanislas obećao novi dolazak u Istru.

Omiljen u društvu

Došao je braniti naslov, uzeo Carlosu Moyi pet gemova u prvom kolu i nikad se više nije vratio. Na Zagreb Indoorsu bio je samo jednom, 2006. svladao Davida Ferrera u prvom kolu pa ispao od Koubeka. Umag se igra u tjednu Gstaada, Zagreb mu se više nije uklapao u kalendar. Čak ni činjenica da ima menadžera hrvatskih korijena nije pomogla.

Lawrence Frankopan zapravo je najjača poveznica s Hrvatskom. Britanac koji će se uvijek nazvati Hrvatom i tražiti da ga zovete Lovro, barem kada je u Hrvatskoj, u svojoj je agenciji Sport Wing SM okupio birano društvo. Stanislas Wawrinka, 18-erostruka osvajačica Grand Slam naslova Chris Evert i - mlade nade. Uz ponajbolju juniorku svijeta, Srpkinju Ivanu Jorović, tu je i dvoje mladih Hrvata, Donna Vekić i Borna Ćorić. Zajednički menadžer omogućio im je više interakcije s, od jučer, trećim igračem svijeta.

- Stan je sjajan momak! Omiljen je na Touru, omiljen i u društvu - kaže Donna.

Osječanka je oduševljena njegovim tenisom, pogotovo gromovitim servisom, koji je na turniru išao i preko 220 km/h.

- Strašno je napredovao u posljednjih godinu dana otkako radi s Magnusom Normanom. Veliki je radnik, znam da su im treninzi izuzetno naporni, ali sada im se isplatilo. Vjerujem da ćemo i mi ostali u timu imati koristi od njegova uspjeha jer je sjajno u svojoj blizini imati ljude koji su ostvarili takvo što.

Zasjenio Federera

Borna Ćorić najviše je kontakta sa švicarskim tenisačem imao igrajući juniorske Grand Slamove.

- Taman kada bih ja došao, tri ili četiri dana prije početka juniorskog turnira, njemu bi bilo drugo-treće kolo, pa bi Lawrence uvijek dogovorio poneki zajednički trening ili jutarnje zagrijavanje. Tenis koji igra je čudesan, što bi čovjek dao da ima bekhend poput njegovog...

Kako kaže Donna, dobro je i za njih imati takvog čovjeka u širem timu. Stan Wawrinka, najveće Grand Slam iznenađenje od Gastona Gaudija (Roland Garros 2004.). Dobri momak Stanley ili Stan The Man, kako su ga prozvali mediji, odnosno Stanimal, kako ga zove trenerski mag Brad Gilbert, više nije jedan u masi igrača koji su dobri dok ne dođu do Nadala ili Đokovića. U Melbourneu je sredio obojicu, prvi koji je preko njih dvojice došao do Grand Slama. Švicarac je osvojio Grand Slam i ne zove se Roger Federer? Teniska 2014. nije mogla početi bolje!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 22:53