ROLAND GARROS

Uspjeh karijere za Martić! U 2. kolu svaldala Bartoli! Čilić u tri seta bolji od Ferrera

Najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić pobijedio je Španjolca Juana Carlosa Ferrera 7-6(4), 6-2, 6-3 u susretu 2. kola Roland Garrosa. Bila je to vrlo solidna predstava Međugorca koji je, kao što je vidljivo iz rezultata, najteži posao imao u prvom setu.

Ferrero je napravio rani break, ali pokazalo se da mu je to bio i jedini break u cijelom meču. Čilić je u šestom gemu nadoknadio zaostatak, pa je odluka pala u tie-breaku u kojem je Španjolac poveo s 2-0, ali je Čilić uzvratio s četiri poena u nizu. Ferrero je nadoknadio jedan mini-break zaostatka, ali je izgubio oba poena servirajući kod 4-5.

Drugi set je Čilić otvorio breakom u prvog gemu, čime je trasirao put ka pobjedi. Još jednom je oduzeo servis 32-godišnjem Španjolcu u petom gemu. U trećem setu je naš tenisač s još dva breaka osigurao pobjedu. I statistika pokazuje da je Čilić odigrao vrlo dobar meč. Imao je 35 izravnih poena i 23 neforsirane pogreške. Ferrero je bio negativan (28-30). Jedini dosadašnji meč su ova dvojica odigrali u Cincinnatiju, kada je Čilić slavio u dva seta.

Ferrero je svoj jedini Grand Slam turnir u karijeri osvojio upravo u Parizu, ali to se dogodilo prije devet godina. Danas je na zalasku karijere, trenutno je 41. na ATP ljestvici. Čiliću nakon prvog seta nije bio ozbiljnija prijetnja. Naš jedini preostali predstavnik u muškoj konkurenciji igrat će u 3. kolu protiv Argentinca Juana Martina del Potra, koji je puno teže od očekivanog svladao Francuza Edouarda Roger-Vasselina 6-7(5), 7-6(3), 6-4, 6-4.

Čilić i Del Potro su stari znanci. Argentinac je dobio sva tri prethodna meča ove godine, od toga dva puta na zemlji, u Davis Cup dvoboju u Buenos Airesu, u kojem je tada vrlo iscrpljeni Čilić uhvatio samo četiri gema u tri seta, te u Madridu na plavoj zemlji, 6-2, 6-4. Ukupno Del Potro ima 6-2 u pobjedama protiv Čilića.

Petra Martić svladala Bartoli

Najbolja hrvatska tenisačica Petra Martić plasirala se u 3. kolo Roland Garrosa nakon što je sa 6-2, 3-6, 6-3 pobijedila osmu tenisačicu na svijetu Marion Bartoli.

Za Petru Martić je ovo najbolji rezultat u karijeri kada su u pitanju Grand Slam turniri. Naime, po prvi je put Martić došla do 3. kola nekog od četiri velika turnira, a tamo je čeka Španjolka Anabel Medina Garrigues, 29. nositeljica pariškog turnira.

Nakon nešto više od dva sata igre na Suzanne Lenglen stadionu Martić je pobijedila najbolju domaću tenisačicu, te joj time uzvratila za ovogodišnji poraz u istom gradu. Tada, sa 7-5, 6-1, je Bartoli pobijedila na dvoranskom turniru.

Martić je bila bolja većim dijelom meča protiv Bartoli, a jedini pad u meču, tijekom drugog seta, Martić je platila gubitkom te dionice. Naime, do početka drugog seta Bartoli nije imala niti jednu break-priliku, a Hrvatica je nakon dobivenog prvog seta imala i 2-0 u drugoj dionici.

No, tada je Bartoli zaredala sa pet gemova zaredom. Vratila se u igru, te potpirila vatru i među domaćim navijačima.

Međutim, Martić je imala dovoljno snage još jednom zagospodariti terenom. Iako je kod vodstva 2-1 u trećem setu propustila mnogo prilika za 3-1, uspjela je od 2-2 pobjeći na 5-2 i potom na svoj servis zaključiti meč.

Zabila je Martić as na meč-loptu, sedmi u meču, a od čak 15 break-prilika iskoristila je pet. Bartoli je imala sedam break-šansi, te je iskoristila tri.

Recimo da je suparnica hrvatske tenisačice, Španjolka Medina-Garrigues, u 2. kolu pobijedila Francuskinju Irenu Pavlovic 6-3, 6-2.

Đoković i Azarenka uvjerljivi

Najbolji svjetski tenisač i prvi nositelj Roland Garrosa Novak Đoković svladao je u 2. kolu 99. tenisača svijeta, Slovenca Blaža Kavčiča 6-0, 6-4, 6-4...

Nakon što je u prvom setu ispustio samo osam poena, činilo se da bi Đoković mogao vrlo brzo dovršiti posao na putu ka 23. uzastopnoj pobjedi na Grand Slam turnirima. Međutim, Kavčič je u drugom setu zaigrao kao preporođen. Poveo je s 3-1 i propustio šansu za dvostruki break. Iako je Đoković morao uložiti maksimalni napor za preokret u toj dionici, uspio je s dva breaka osigurati vodstvo 2-0 u setovima. Do 10. gema trećeg seta nije bilo niti jednog breaka, a onda je Đoković iskoristio četvrtu meč-loptu. Kavčiča je svladao drugi puta u njihovom drugom meču. Prvi put ga je dobio također na zemlji, prošle godine na beogradskom turniru.

U 3. kolu će Đoković igrati protiv boljeg iz susreta Francuza Nicolasa Devildera i Nijemca Michaela Berrera.

Švicarski tenisač Roger Federer očekivano je u srijedu, u meču 2. kola Roland Garrosa, ostvario pobjedu. Bio je bolji od rumunjskog tenisača Adriana Ungura 6-3, 6-2, 6-7(6), 6-3. No, 91. tenisač na svijetu se pokazao kao tvrd orah za Federera, te je Rumunj inspirirano odigrao meč, pogotovo treći set. Tada je spasio dvije meč-lopte Švicarca u tie-breaku kojeg je i dobio 8-6. Ipak, u četvrtom setu nije imao koncentracije za nastavak velike borbe s trećim igračem svijeta, pa je Federer ostvario - 234. pobjedu u karijeri na Grand Slam turnirima.

Uz to je upisao i samo 35 poraza, ali je bitno reći da je sada sam rekorder po ovom pitanju. Kada je pobijedio Tobiasa Kamkea u 1. kolu tada se izjednačio s legendarnim Amerikancem Jimmyjem Connorsom po broju pobjeda (233).

Juan Martin del Potro je prošao 2. kolo pobjedom protiv domaćeg igrača Edoarda Roger-Vasselina. No, Argentinac se opet mučio, slavio je sa 6-7(5), 7-6(3), 6-4, 6-4, te je sve evidentnije da njegovo koljeno nije u najboljem redu. Inače, Del Potro je sljedeći suparnik posljednjeg hrvatskog tenisača u turniru - Marina Čilića.

U karijeri Del Potro protiv Čilića ima 6-2, a dobio je i sva tri meča igrana u ovoj 2012. godini. Slavio je Argentinac u Miamiju, Davis Cup meču i Madridu, a pritom je ostvario i omjer u setovima 7-0 protiv Čilića.

Bjeloruskinja Viktorija Azarenka, prva tenisačica svijeta, izgubila je samo dva gema u ogledu 2. kola protiv Njemice D inah Pfizenmaier, slavila je sa 6-1, 6-1. Potpuno suprotna priča od Azarenkinog meča 1. kola protiv Talijanke Alberte Brianti koja je imala set, 4-0 i loptu za 5-0. Azarenka je bila na izlaznim vratima, ali je okrenula taj meč, a onda se u 2. kolu na terenu zadržala 55 minuta. U 3. kolu igrat će protiv Kanađanke Aleksandre Wozniak, koja je izbacila 31. nositeljicu, Kineskinju Jie Zheng 6-2, 6-4.

Slovakinja Dominika Cibulkova, 15. nositeljica, deklasirala je sa 6-0, 6-2 Amerikanku Vaniju King, iako je od nje izgubila sva tri prethodna meča, a jedan od njih baš na prošlogodišnjem Roland Garrosu. Australka Samantha Stosur, finalistkinja French Opena prije dvije godine, bez muke je u 2. kolu svladala Amerikanku Irinu Falconi 6-1, 6-4.

Kod tenisačica su derbi dana igrale treća nositeljica Agnieszka Radwanska i Venus Williams. Nakon što je u utorak ispala Serena, dan kasnije je turnir napustila i starija sestra Williams (2-6, 3-6). Poljakinja je protiv Venus dominirala, odnosno, savršeno se branila do rezultata 6-2, 5-1. Tada je Venus dobila dva gema zaredom, ali je ipak ostala daleko od potpunog preokreta.

Roland Garros, 2. kolo tenisača (važniji rezultati):

Federer (3) - Ungur 6-3, 6-2, 6-7(6), 6-3

Đoković (1) - Kavčič 6-0, 6-4, 6-4

Berdych (7) - Llodra 6-2, 6-3, 6-3

Del Potro (9) - Roger-Vasselin 6-7(5), 7-6(3), 6-4, 6-4

Simon (11) - B. Baker 6-4, 6-1, 6-7(4), 1-6, 6-0

Verdasco (14) - Müller 6-7(5), 6-3, 6-2, 6-2

Čilić (21) - Ferrero 7-6(4), 6-2, 6-3

Tenisačice, 2. kolo (važniji rezultati):

Azarenka (1) - Pfizenmaier 6-1, 6-1

Martić - Bartoli (8) 6-2, 3-6, 6-3

A. Radwanska (3) - V. Williams 6-2, 6-3

Stosur (6) - Falconi 6-1, 6-4

Ivanović (13) - Peer 6-2, 6-2

Martinez Sanchez - Šafarova (20) 6-4, 7-5

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 00:19