ČILIĆEV SUPARNIK

TKO JE KEI NISHIKORI Sramežljivi humanitarac kojeg ozljede nisu zaustavile na putu prema vrhu

Japanac će biti prvi igrač s azijskog kontinenta uTop 10 nakon Tajlanđanina Srichaphana

Da ste Marina Čilića u posljednje dvije godine pitali tko će prvi od igrača mlađe i srednje garde prvi zaprijetiti dominaciji Federera, Nadala, Đokovića i Murraya, dobili biste dva odgovora:

- Grigor Dimitrov i Kei Nishikori.

Dvadesetčetverogodišnjak iz Matsuea posljednjih nekoliko godina figurira kao japanska senzacija, prvi igrač s azijskog kontinenta nakon Tajlanđanina Paradorna Srichaphana koji će biti Top 10. Međutim, nije Japanac oduvijek proglašavan takvim talentom. Čak je i majka svih menadžerskih teniskih agencija, svemoćni IMG, u svom projektu “Kei Nishikori 45” debelo podcijenila njegove mogućnosti. Započevši suradnju s Nishikorijem, IMG mu je brojkom 45 postavio cilj. Naime, dotadašnji najbolje plasirani Japanac Shuzo Matsuoka došao je do 46. mjesta, a od Nishikorija je traženo samo da to nadmaši.

- Kada me sa 21 godinom prešao, rekao sam mu da mora napraviti puno više od mene jer je puno, puno bolji - priznao je Matsuoka.

Nishikori je kao tinejdžer napustio Japan i nastanio se u Bradentonu. Akademija Nicka Bollettierija odgojila je Agassija, Šarapovu, dijelom i Beckera, a napravila je i igrača od munjevitog Japanca. Bollettieri je bio nadglednik i savjetnik, a Dante Bottini trener koji je napravio šampiona. Kao prijatelj i stariji brat u Nishikorija se oduvijek kleo i Tommy Haas, i sâm floridski sin.

- Poznajem ga otkako je bio dječak. Bio je jako ljubazno dijete, a razvio se u sramežljivu, ali dragu osobu željnu rada. Igra tim Bollettierijevim stilom koji uključuje snažan forhend i odlično kretanje - opisuje ga Haas.

Da nije bilo ozljeda koje su ga usporile u napretku, Nishikori bi vjerojatno i ranije postao Top 10 igrač. Veliki dio 2009. i 2010. godine odnijela mu je operacija desnog lakta, a to naziva jednom od najtežih odluka u karijeri.

- Trebalo nam je pet mjeseci da se konačno odlučimo na operaciju. Vrijeme rehabilitacije mi je bilo najteže u karijeri, teško sam podnosio odvojenost od terena - prisjeća se Japanac.

Azija je 2012. u Roland Garrosu dobila prvu osvajačicu Grand Slama ( Li Na), a u njemu je dobila prvog muškarca u završnici jednog od četiri velika turnira. Do finala je došao najtežom stazom, pobjedama nad Raonićem i Wawrinkom u pet setova te zadivljujućim skalpom Novaka Đokovića. Ako osvoji, osim rodnog mjesta koje već noćima ne spava zbog vremenske razlike u odnosu na New York, razveselit će i potrebite. Naime, Nishikori je poznati humanitarac kojeg je jako potresla tragedija u Fukushimi 2011.

- Taman sam se spremao za meč u Indian Wellsu protiv Andrejeva kada sam saznao što se dogodilo. Nisam znao što da napravim, razmišljao sam o tome da odustanem od meča. Ipak, borbom sam odlučio odati počast i podršku sunarodnjacima u toj strašnoj situaciji - izjavio je kasnije.

U seriji dobrotvornih akcija, koje je organizirao u teniskom svijetu, privukao je brojne kolege na humanitarne mečeve. Danas s jednim od njih, trenerom Michaelom Changom, lovi povijest. Kao i iz Čilićeve perspektive, koliko god suparnik igrao, i on na nju mora gledati kao na jedinstvenu šansu da postane Grand Slam pobjednik.

Kei Nishikori

rođen: 29. prosinca 1989.

visina: 178 cm

profesionalac od: 2007.

igra: desnom rukom (dvoručni bekhend)

ATP naslova: 5

najbolji rezultati na Grand Slamovima:

Australian Open - četvrtfinale 2012.

Roland Garros - osmina finala 2013.

Wimbledon - četvrtfinale 2014.

US Open - finale 2014.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 09:08