SVE SE VRTI OKO MARINA

Teret budućnosti na Čilićevim je leđima

Reprezentacija se vraća u doba kad je ovisila samo o jednom čovjeku - Goranu Ivaniševiću ili Ivanu Ljubičiću
 Joško Supić / Cropix

Porazom od Srbije zaključeno je jedno razdoblje hrvatske Davis Cup reprezentacije u kojemu je bilo više radosti nego suza. Zaključeno je razdoblje iz kojega će, štogod se dogodilo u bližoj i daljnjoj budućnosti, zauvijek ostati naslov iz Bratislave gdje je “mala Hrvatska” postala dijelom teniske elite. Zaključeno je razdoblje u kojemu je uloga vođe reprezentacije bila namijenjena Ivanu Ljubičiću.

- Realno, ovo je vjerojatno bio moj posljednji nastup. Sljedeće godine je termin 1. kola tjedan dana prije nego što ću braniti naslov u Indian Wellsu. Teško je očekivati da će se Davis Cup ponovno naći u mom kalendaru - objasnio je Ljubičić.

Zatim je rekao i najveću istinu o dvoboju Hrvatske i Srbije.

- Bio je krivi tajming. Bilo bi mnogo bolje da smo protiv njih igrali u 1. kolu ove godine kad su Mario i Ivo bili zdravi, kad je Marin bio u odličnoj formi. Nažalost, ispalo je kako je ispalo.

Ivanov rekord od 36 pobjeda ukupno, 23 u pojedinačnim mečevima, još će dugo stajati prije nego što ga netko ugrozi. Marin Čilić je, s obzirom na godine, prvi koji bi to mogao pokušati. No, pitanje je hoće li imati dovoljno utakmica. Hrvatska Davis Cup reprezentacija ulazi u razdoblje recesije, a bliska budućnost usko je vezana za zdravstveno stanje Marija Ančića i Ive Karlovića.

Ivo je pokušao sve ne bi li pomogao reprezentaciji protiv Srbije, ali nije mogao. Danas je potpuno jasno da mu je operacija jedina opcija želi li nastaviti karijeru i šteta je što se na to nije odlučio još prije mjesec i pol kad je sve bilo spremno. Stanje leđa Marija Ančića još je teže.

- Ne možemo ih otpisati, ali situacija nije blistava. Vidjet ćemo što će s njima dvojicom biti do 1. kola sljedeće godine - izjavio je Goran Prpić.

Bez njih dvojice izbornikove opcije su limitirane. Ivan Dodig i Antonio Veić su ovog trenutka prvi izbor, kad je Roko Karanušić daleko od ozbiljnog tenisača. Vrijeme je za Čilićevu generaciju. Nikola Mektić bio je uz reprezentaciju u Splitu, Franko Škugor mogao bi biti zanimljiv za neke buduće utakmice.

- Veseli me napredak Vejića i Dodiga, ali moramo biti svjesni da je naš cilj sada ostanak u Svjetskoj skupini.

Bez Ančića i Karlovića reprezentacija će se vratiti u doba kad je ovisila o jednom čovjeku - Goranu Ivaniševiću ili Ivanu Ljubičiću. Goran nije dočekao pomoć, a kad je Ljubo dobio Ančića, Hrvatska je osvojila Davis Cup. I Čilić će morati čekati - Ančića, Karlovića ili nekog trećeg.

Sve se vrti oko Čilića

Otkako je 2007. ponovno sjeo u izborničku stolicu, Goran Prpić u reprezentaciju je uveo dvojicu debitanata, Ivana Dodiga i Antonija Veića, dok su kroz reprezentaciju prošla ukupno osmorica tenisača.

Mario Ančić

Godine: 26

DC nastupi: 18

DC omjer: 21-13 (singl 13-11, parovi 8-2)

Marin Čilić

Godine: 21

DC nastupi: 10

DC omjer: 10-10 (singl 7-6, parovi 3-4)

Ivan Dodig

Godine: 25

DC nastupi: 2

DC omjer: 1-1 (singl 1-0, parovi 0-1)

Roko Karanušić

Godine: 27

DC nastupi: 6

DC omjer: 2-6 (singl 2-5, parovi 0-1)

Ivo Karlović

Godine: 31

DC nastupi: 11

DC omjer: 10-8 (singl 7-6, parovi 3-2)

Ivan Ljubičić

Godine: 31

DC nastupi: 22

DC omjer: 36-19 (singl 23-13, parovi 13-6)

Antonio Veić

Godine: 22

DC nastupi: 2

DC omjer: 1-1 (singl 1-1)

Lovro Zovko

Godine: 29

DC nastupi: 10

DC omjer: 6-9 (singl 5-2, parovi 1-7)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 10:52