OBJAVLJEN ŽDRIJEB

OSAM HRVATA NA ROLAND GARROSU Čilić na staru mušteriju, Ćorić na Querreyja, Karlović protiv Baghdatisa

Dodiga čeka ozljedama izraubani veteran Štepánek, a Ana Konjuh najbolje je prošla kod tenisačica
 AFP

Marija Šarapova, Rafael Nadal i kompjutor zajedničkim su snagama napravili kostur Roland Garrosa, kojim hrvatski tenisači mogu biti relativno zadovoljni.

Baš kao i prošle godine, u turniru ćemo imati ukupno osam predstavnika (po četiri u muškoj i ženskoj konkurenciji) a u prvom je kolu samo Donna Vekić nabasala na nositeljicu. Ostali su, zasad, izbjegli mine.

S obzirom na recentnu formu, Marin Čilić bio je jedan od najpoželjnijih „pickova“ među prvih 10 nositelja, ali njegov suparnik Robin Haase svejedno ne može biti zadovoljan. Čilić je upravo protiv Nizozemca prije sedam godina upisao svoju prvu pobjedu na Roland Garrosu. U međusobnim susretima vodi 3-0, a na zemlji ga je svladao i u Umagu 2011.

Treće kolo nameće se kao minimum koji Čilić mora ostvariti jer će u slučaju pobjede čekati boljeg iz dvoboja kvalifikanta i Jamesa Duckworta, kojega je Borna Ćorić prekjučer svladao u Nici. Ždrijeb ga dalje vodi na Leonarda Mayera, također Ćorićeva suparnika iz Nice, pa eventualno na Davida Ferrera, iako sada već trčimo pred rudo.

Ivo Karlović oporavio se od želučane viroze i kao 25. nositelj kreće protiv Marcosa Baghdatisa. S Cipraninom je dosad odigrao tri meča te jednom pobijedio. Najsvježiji dvoboj datira s ovogodišnjeg Zagreb Indoorsa, kada je varaždinski zet slavio u tie-breaku trećeg seta. U drugom bi kolu Zagrepčanin išao na pobjednika meča Džumhur-Južnji, a u trećem ovo društvance čeka Roger Federer.

Borna Ćorić izvukao je 38. igrača svijeta Sama Querreyja, s kojim još nije igrao. Amerikanac je u Houstonu na zemlji početkom travnja igrao finale, ali nakon toga je u tri meča u Madridu i Rimu upisao dva poraza. Radi se o odličnom serviseru, koji je svake godine, pa i ove, na vrhu lista po broju aseva i postotku osvojenih prvih servisa.

Prođe li Querreyja, Ćorić će ići na boljeg iz dvoboja kvalifikanta i 18. nositelja Tommyja Robreda, koji ove godine nigdje nije otišao dalje od četvrtfinala.

Ivana Dodiga dopao je najstariji igrač u ždrijebu Radek Štepánek. Nepoderivi Čeh pokušava ostati teniski relevantan nakon ozljede leđa, no baš mu ne uspijeva. Ovog je mjeseca ispadao na startu Challengera u Rimu i Heilbronnu. Po renkingu su vrlo blizu - Dodig je trenutno 119., a Štepánek 131. na svijetu.

Pobjeda kojoj se s razlogom nadamo Dodigu bi otvorila pravi izazov protiv još jednog Čeha, četvrtog nositelja Tomáša Berdycha.

Kod tenisačica, najbolje je prošla Ana Konjuh koja čeka suparnicu iz kvalifikacija (to mogu biti i Petra Martić ili Tereza Mrdeža), a potom bi igrala s boljom iz okršaja Bethanie Mattek-Sands i 30. nositeljice Irine-Camelije Begu.

Nakon stresnog ispadanja u Strasbourgu, Mirjana Lučić-Baroni otvorit će turnir protiv Lauren Davis. S Amerikankom u karijeri ima 0-3, a prva bi joj pobjeda osigurala meč s trećom nositeljicom Simonom Halep.

Donna Vekić bijeg iz teniske anonimnosti traži protiv 31. nositeljice Caroline Garcia. Francuskinju je prije tri godine svladala na ITF turniru u Kini. Ponovi li taj rezultat, odmjerit će snage s Bojanom Jovanovski ili Lesijom Curenko.





Roland Garros, zanimljivi parovi 1. kola

Tenisači: Čilić(9) - Haase, Karlović(25) - Baghdatis, Ćorić - Querrey, Dodig - Štepánek, Đoković(1) - Nieminen, Federer(2) - kvalifikant, Murray(3) - kvalifikant, Nadal(6) - Halys.

Tenisačice: Lučić-Baroni - Davis, Konjuh - kvalifikantica, Vekić - Garcia(31), S. Williams(1) - kvalifikantica, Šarapova(2) - Kanepi, Halep(3) - Rodina, Kvitova(4) - Eraković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 05:09