BRILJANTNE HRVATICE

NAJVEĆA SENZACIJA ROLAND GARROSA Čudesna Mirjana u dva seta deklasirala treću na svijetu!

Prošlogodišnja finalistica Halep ostala je bez odgovora na razorne udarce 33-godišnje Lučić-Baroni.
 AFP

Mirjana Lučić-Baroni kreirala je dosad najveću senzaciju na Roland Garrosu. Makaranka s američkom adresom reprizirala je čudo s lanjskog US Opena i ponovno šokirala treću igračicu svijeta Simonu Halep, izbacivši je sa 7-5, 6-1.

Velik dan hrvatskog ženskog tenisa upotpunila je Donna Vekić, koja se u treće kolo probila 6-4, 6-3 pobjedom protiv Bojane Jovanovski.

Prošlogodišnja finalistica Halep ostala je bez odgovora na razorne udarce 33-godišnje Lučić-Baroni. Počele su pred gotovo praznim stadionom Suzanne-Lenglen, no kako je rezultat poprimao neočekivane konture, tako su se tribine sve brže punile. Nakon 71 minute, rezultat je bio vrlo sličan onom iz New Yorka. Mirjana je svoju tek šestu pobjedu ove godine proslavila bacanjem reketa i glasnim vriskom.

Rumunjku je u prvom setu morala triput slamati. Serijom odličnih reterna izborila je prvi break kod 2-1, no Halep je uzvratila istom mjerom. Nakon još jedne razmjene breakova, treća je za Mirjanu bila sreća. Pri vodstvu 6-5, dvostruka pogreška suparnice otvorila joj je set loptu koju je realizirala.

Impuls iz prvog seta Lučić-Baroni je odlučno prenijela u nastavak. Halep je u drugom gemu imala 40-15, no Mirjana se uz veliku pomoć mreže vratila do izjednačenja. Dubokim loptama natjerala je deset godina mlađu suparnicu na pogrešku i povela 2-0.

Taj je gem prelomio meč, jer Halep više nije znala pronaći izlaz iz rezultatskog škripca. Lučić-Baroni ekspresno je ovjerila prednost, a potom napravila i treći break koji je definitivno potopio osvajačicu 17 WTA naslova. Koliko je Halep bila nemoćna, svjedoči činjenica da je u cijelom meču imala ravno pet winnera.

Mirjani sada rastu apetiti jer je preskočila najveću prepreku u ždrijebu. Za ulazak u osminu finala igrat će protiv domaće tenisačice Alizé Cornet, s kojom se susrela samo jednom i izgubila, u Sydneyju 2012.

Samo nekoliko minuta nakon Mirjane, ulazak među 32 tenisačice izborila je i Donna Vekić. Izuzmemo li turnire ITF kategorije i kvalifikacije, 18-godišnja je Osječanka protiv Jovanovski prvi put u 13 mjeseci spojila dvije pobjede, još od titule u Kuala Lumpuru.

Iako se mučila na servisu i napravila čak 10 „duplih“, Vekić je igrom s osnovne crte spriječila Srpkinju da uopće dođe do breaka. Sama je izborila devet break šansi te svaku treću iskoristila. Mlada hrvatska tenisačica će u u 3. kolu igrati protiv srpske tenisačice Ane Ivanović koja je pobijedila Japanku Misaki Doi 3-6, 6-3, 6-4.

Roland Garros, važniji rezultati

Tenisači, 2. kolo: Federer(2) - Granollers 6-2 7-6(1) 6-3, Nishikori(5) - Bellucci 7-5 6-4 6-4, Wawrinka(8) - Lajović 6-3 6-4 5-7 6-3.

Tenisačice, 2. kolo: Lučić-Baroni - Halep(3) 7-5 6-1, Vekić - Jovanovski 6-4 6-3, Šarapova(2) - Djatčenko 6-3 6-1.

Parovi (Ž), 1. kolo: An. Rodionova/Ar. Rodionova - Jurak/Riske 6-3 6-2, Grönefeld/Panova - Martić/Vandeweghe 6-3 6-3.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 17:10