US OPEN

Nadalu i Verdascu španjolski dvoboji, Venus i Clijsters u polufinalu

Spain's Rafael Nadal serves the ball to Russia's Nikolay Davydenko during their ATP World Tour Finals tennis match at the O2 Arena in London, Wednesday Nov. 25, 2009. (AP Photo/Kirsty Wigglesworth)
 AP

Poznata su imena svih četvrtfinalista na posljednjem Grand Slam turniru sezone. Posljednji su plasman među osam najboljih tenisača izborili Španjolci Rafael Nadal i Fernando Verdasco.

Obojica su slavili u mečevima protiv svojih sunarodnjaka, pa je tako Nadal savladao Feliciana Lopeza 6-3, 6-4, 6-4, dok je Verdasco u trileru pobijedio Davida Ferrera 5-7, 6-7(8), 6-3, 6-3, 7-6(4) .

Verdasco je u petom setu protiv Ferrera zaostajao 4-2 u gemovima i kasnije 4-1 u tie-breaku, ali na kraju je uspio preokrenuti tek po drugi put u karijeri meč u kojem je zaostajao 0-2 u setovima.

- Samo sam se borio i nisam odustajao ni razmišljao o prva dva seta. Pokušavao sam cijelo vrijeme – komentirao je Verdasco na kraju meča koji je trajao četiri sata i 23 minute, a koji je okončao odigravši najbolji poen na samu meč-loptu, pogodivši forhendom nakon duge trke kraj same mreže i sučevog stolca lopticu u kut igrališta. Potez dana, vjerojatno i cijelog turnira na meč-loptu.

Verdasco se tako i drugu uzastopnu godinu plasirao u četvrtfinale Flushing Meadowsa, a ondje će igrati protiv svog sunarodnjaka Rafaela Nadala. Bit će to prvi put u povijesti US Opena da se dva španjolska tenisača međusobno susreću u četvrtfinalu.

- Sretan sam zbog Fernanda, ali sam istovremeno tužan zbog Davida, jer je i on zaslužio pobjedu, zar ne? - komentirao je Nadal, koji je meč između Verdasca i Ferrera s Lopezom gledao u svlačionici.

Nadal u meču protiv Lopeza nije imao previše problema i slavio je s glatkih 6-3, 6-4, 6-4 i tako protiv njega došao do šeste pobjede u osmom međusobnom meču. Najbolji svjetski tenisač u meču nije niti jednom izgubio svoj početni udarac (nije ga izgubio na cijelom turniru, op.a.), spasivši četiri break-lopte, dok je on s druge strane oduzeo Lopezu servis tri puta.

Nadalu je ovo bila čak 18. uzastopna pobjeda na Grand Slam turnirima budući je prethodno nastupu US Openu osvojio Roland Garros i Wimbledon.

Nadal i Verdasco dosad su međusobno igrali čak deset puta, a statistika je apsolutno na strani svjetskog broja 1 koji je slavio u svim međusobnim mečevima.

Rus Mihail Južnij i Švicarac Stanislas Wawrinka izborili su plasman u četvrtfinale posljednjeg teniskog Grand Slam turnira sezone US Opena.

Južnij je to učinio pobjedom nad Španjolcem Tommyjem Robredom 7-5, 6-2, 4-6, 6-4, a Wawrinka slavljem nad Amerikancem Samom Querreyjem 7-6(9), 6-7(5), 7-5, 4-6, 6-4.

Južnij se pobjedom nad Robredom plasirao u svoj četvrti četvrtfinale na Grand Slam turnirima. Na terenima Flushing Meadowsa igrao je ruski tenisač 2006. godine i polufinale (poraz od Roddicka), a u meču protiv Robreda ubacio je 62% prvih servisa i zabio ukupno 50 winnera.

- Mislim da mi je ovo prvi put u karijeri da sam došao do dva četvrtfinala na Grand Slamovima u istoj godini. Možda to napokon znači da počinjem igrati konstantno dobro, a ne jako, jako dobro na nekim turnirima, a onda užasno loše na drugima. Nadam se da ću za sljedeći meč još malo popraviti svoju igru – rekao je Južnij, kojem je pobjeda nad Robredom bila druga u četvrtom međusobnom meču.

S druge strane, Robredo, jedan od šestorice španjolskih tenisača koji su dogurali do osmine finala na US Openu, propustio je plasirati se u četvrtfinale nekog Grand Slam turnira nakon Roland Garrosa 2009.

Wawrinka je do pobjede nad Querreyjem došao nakon četiri sata i 28 minuta borbe, a učinio je to breakom u desetom gemu odlučujućeg, petog seta iskoristivši drugu meč-loptu. Švicarskom broju 2 je plasman u četvrtfinale US Opena najveći uspjeh na nekom od Grand Slam turnira.

U četvrtfinalu će Wawrinka odmjeriti snage s Južnijem po pet put. Trenutno je njihov omjer izjednačen na 2-2, a posljednji meč igran ove godine u Miamiju dobio je Južnij 2-1 u setovima.

Venus Williams i Kim Clijsters prve su polufinalistkinje US Opena. Williams je plasman među četiri izborila pobjedom protiv Francesce Schiavone 7-6(5), 6-4, a Clijsters protiv Samanthe Stosur 6-4, 5-7, 6-3.

Williams je na US Open stigla s problematičnom ozljedom koljena, a prethodno nije dogurala do polufinala na nekom Grand Slamu više od godinu dana. Sada je na dva koraka od osvajanja svog prvog US Opena nakon 2001. godine i trećeg ukupno u karijeri.

- Naravno da želim igrati u finalu, ali još je jedan korak preostao. Sada ću se apsolutno koncentrirati na polufinale i neću se previše uzbuđivati dok turnir ne završi – komentirala je 30-godišnja Williams, koja je u meču protiv Schiavone uspjela prevladati čak devet dvostrukih i ukupno 33 neforsirane pogreške, te doći do osme pobjede nad Schiavone u isto toliko odigranih međusobnih mečeva.

Sljedeća prepreka za Williams bit će Clijsters, aktualna braniteljica naslova, koja je u meču protiv Australke Stosur došla do četvrte pobjede u isto toliko međusobnih mečeva i 19. pobjede zaredom na US Openu (2005. i 2009. je osvojila naslov, 2006. je bila ozlijeđena, 2007. i 2008. nije igrala).

Williams i Clijsters su dosad igrale 12 puta u karijeri, omjer je izjednačen na 6-6, iako valja reći da je Belgijka dobila posljednja četiri meča, uključujući i onaj u osmini finala US Opena prošle godine (6-0, 0-6, 6-4).

- Venus je velika i teška protivnica. U posljednjih nekoliko mečeva je igrala zaista dobro. Veselim se tom susretu. Bit će mi veliki izazov. Prošle smo godine igrali dobar meč i bilo je zaista tijesno. Sigurna sam da će opet biti – komentirala je Clijsters.

U druga dva četvrtfinalna meča na US Openu tijekom dana će se boriti Dankinja Caroline Wozniacki i Slovakinja Dominika Cibulkova, te Ruskinja Vjera Zvonarjeva i Estonka Kaia Kanepi.

US Open, osmina finala:

Nadal (1) – F. Lopez (23) 6-3, 6-4, 6-4

Verdasco (8) – Ferrer (10) 5-7, 6-7(8), 6-3, 6-3, 7-6(4)

Južnij (12) – Robredo 7-5, 6-2, 4-6, 6-4

Wawrinka (25) – Querrey (20) 7-6(9), 6-7(5), 7-5, 4-6, 6-4

tenisačice, četvrtfinale:

V. Williams (3) – Schiavone (6) 7-6(5), 6-4

Clijsters (2) – Stosur (5) 6-4, 5-7, 6-3

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 16:01