WIMBLEDON

Miloš Raonić zaustavio Kyrgiosa, Federer izbacio Wawrinku

 AFP

Roger Federer i Milos Raonic su drugi par polufinala. U švicarskom obračunu veliki je maestro bio bolji od Stana Wawrinke koji je na kraju drugog seta tražio pomoć fizioterapeuta, čini se zbog trbušnog mišića, ali to ne umanjuje uspjeh Federera. U grandioznoj karijeri ovo mu je 35. polufinale na Grand Slam turnirima, Kanađaninu će biti prvo nakon što je stišao pompu oko 19-godišnjeg Nicka Kyrgiosa. Mladi je Australac uzeo prvi set u tie-breaku i potom malo po malo nestajao pod udarima učenika Ivana Ljubičića. Znate li koliki je ovo uspjeh za kanadski tenis, Raonic i Eugenie Bouchard u polufinalu? Nevjerojatan. I nezamisliv do prije nekoliko godina. Samo su dva Kanađanina bila u polufinalu na Grand Slam turnirima, Robert Powell u Wimbledonu 1908. i William Johnston na US Openu 1923. godine. Što bi se kod nas reklo, „od stoljeća sedmog“. U redu, Bouchard ih je već malo razmazila, njoj je treće u nizu, još čeka finale.

- Ne mogu biti zadovoljniji snažnim povratkom u Wimbledonu, lani nisam bio blizu i bio sam prilično prazan nakon poraza od Stahovskog u 2. kolu – rekao je Federer.

Raonic je zabio 39 asova prema samo 15 Kyrgiosa, dobio je čak 33 poena više na suparnikov početni udarac (53-20) i 39 winnera više (73-34).

- Proći će malo vremena dok shvatim što sam napravio. Lijepo je ući u polufinale i to na turniru na kojemu sam uvijek htio igrati dobro – još vruć od pobjede rekao je Raonic koji do ove godine nije bio dalje od 2. kola u Wimbledonu. – Novi korak naprijed za mene, a cilj je biti najbolji na svijetu. Jedan od onih koraka koje moram napraviti.

Sljedeći korak vodi preko Federera. Kako pobijediti čovjeka koji je sedam puta osvajao Wimbledon?

- Moram raditi što radim cijelo vrijeme, brinuti o mom servisu. Veliki je izazov igrati protiv Federera ovdje, uživat ću.

Kyrgiosu je propala prilika postati tek četvrti tenisač s pozivnicom u polufinalu Grand Slam turnira. Goran Ivanišević (2001, Wimbledon), Henri Leconte (1992, Roland Garros) i Jimmy Connors (1991, US Open) ostaju jedini u tom društvu. Isto tako, Australac se nije uspio uvrstiti u krug tinejdžera u polufinalu Wimbledona, tamo su Boris Becker, John McEnroe, opet Goran Ivanišević i Pat Cash.

TENISAČI, četvrtfinale: Raonic (8) – Kyrgios 6:7(4), 6:2, 6:4, 7:6(4), Federer (4) - Wawrinka (5) 3-6, 7-6(5), 6-4, 6-4

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 02:19