ATP LYON

Ivan Ljubičić osvojio turnir nakon 28 mjeseci!

'Cijeli sam tjedan ovdje igrao fantastičan tenis. Nastavim li ovako, mislim da se mogu vratiti u teniski vrh'
Ivan Ljubicic of Croatia plays a shot to Gael Monfils of France during the Shanghai Masters tennis tournament in Shanghai October 15, 2009. REUTERS/Aly Song (CHINA SPORT TENNIS)
 Reuters

LYON - Hrvatski tenisač Ivan Ljubičić pobijedio je Francuza Michaela Llodru u finalu ATP turnira u Lyonu 7-5, 6-3 osvojivši svoj prvi naslov u godini.

Prvi je to također Ljubičićev naslov od lipnja 2007. godine, kada je slavio na travi ATP turnira u nizozemskom Hertogenboschu. Slavio je deveti put u svom 21. finalu i drugi put u Lyonu. Na istom je mjestu, u Palači sportova Gerland, došao do svog prvog finala i prve tiitule, 2001. godine.

Lyon sada napušta s 250 novih bodova za ATP renking, kao i s novčanom nagradom od 103.400 eura.

- Moram juriti na turnir u Basel i nemam vremena za opuštanje. Ipak, proslavit ćemo. Tu su mi supruga i sin, koji u četvrtak slavi rođendan. Uživat ću u ovome trenutku koliko god budem mogao. Ovaj je turnir uistinu poseban za mene. Došao sam ovdje do prve titule u životu, a sada i do zadnje. Nadam se trenutačno zadnje, ne vječno - otkrio je u televizijskom intervjuu odmah nakon finala Ljubičić.

Na konferenciji za novinare Ljubičić je ponovio da se osjeća sjajno, kao u najboljim danima.

- Cijeli sam tjedan ovdje igrao fantastičan tenis. Nastavim li ovako, mislim da se mogu vratiti u teniski vrh. Imam pregršt iskustva, znam kontrolirati igru i graditi poene, znam uzimati meč jedan za drugim.

- Kad ste Top 10 tenisač, onda se od vas očekuje da pobjeđujete konstantno i osvajate turnire. Ja imam iza sebe vrlo teško vrijeme, ovaj naslov zapravo ne tako davno nisam mogao niti zamisliti, tako da mi sada pričinja još više zadovoljstva. Kad čovjek iskusi teška vremena, nauči prihvaćati probleme, shvaća da su relativni.

- Ovog sam vikenda igrao top-tenis, poput onog iz 2006. godine.

Do prve je pobjede u drugom srazu s Llodrom, trenutačno 107. tenisačem ATP ljestvice, treći nositelj turnira i 28. tenisač svijeta do prošlog ponedjeljka stigao ponovno na siguran način. U prvom je setu imao i propustio dvije break-lopte prvi vodstvu 3-2, dok je po jednu break-priliku, najprije pri rezultatu 4-4, a potom i kod 5-5, propustio Francuz, inače ekspert za igru u parovima.

Ljubičić nije propustio svoju treću loptu za break, ujedno i jedinu set-loptu, u 12. gemu prve dionice meča.

Llodra je drugi set otvorio breakom, no ta se kriza u Ljubičićevoj igri pokazala tek prolaznim problemom. Francuz je poveo 2-0, da bi onda Ljubičić, uz dva breaka, zaredao u osvajanju pet gemova zaredom, došavši do 5-2 vodstva.

To je za Francuza bilo previše. Morao je čestitati boljem suparniku na terenu, prijatelju s kojim je ove godine došao do četvrtfinala u igri parova na US Openu.

O samome finalnom meču Ljubičić je kratko kazao.

- Bio je to vrlo dobar meč. Nisam se osjetio osobito ugroženim niti u jednom trenutku. Cijelo sam vrijeme imao dojam da kontroliram situaciju, čak i na početku drugog seta, kojeg sam otvorio s dvama izgubljenim gemovima. Znao sam da moram ostati pribran i da će prilika doći.

Ljubičić je u četvrtfinalu turnira bio s još sedmoricom domaćih predstavnika. Baš je on otišao do kraja.

ATP Lyon, finale:

Ljubičić (3) – Llodra 7-5, 6-3

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 12:55