ODBROJANI DANI

IVA MAJOLI VIŠE NEĆE BITI NA ČELU REPREZENTACIJE? Izvori iz Saveza: 'Izgubila je podršku, smjena bi trebala biti stvar formalnosti

 
Iva Majoli
 Vladimir Dugandzic / CROPIX

Je li Iva Majoli prije mjesec dana u Bathu odgledala svoje posljednje mečeve kao izbornica hrvatske Fed Cup reprezentacije? Informacije do kojih smo došli sugeriraju da su joj odbrojani dani na klupi koju je preuzela prije više od sedam godina.

Majoli je nakon novog neuspjeha u Skupini 1 Euroafričke zone, u kojoj je Hrvatska zakucana od 2009., dobila načelnu podršku predsjednice Nikoline Babić. Ipak, uz objašnjenje da se “odlično slaže s igračicama” stigla je i napomena da će se o njezinoj poziciji raspravljati. Izvori iz Saveza kažu nam da je osvajačica Roland Garrosa iz 1997. u međuvremenu izgubila podršku Upravnog odbora i da bi njezina smjena trebala biti stvar formalnosti.

Wellness, a ne trening

Iako sama tvrdi da o izbornici odlučuju igračice, posljednju riječ imat će predsjednica Babić, no lako je moguće da bi već nakon sljedeće sjednice Upravnog odbora, koja će se održati krajem mjeseca, Hrvatska mogla tražiti novu izbornicu ili izbornika.

Izvana se takva odluka čini savršeno logičnom. Majoli ne samo što u svojem mandatu nije uspjela odvesti Hrvatsku u viši rang natjecanja, nego je kao izbornica u zadnje vrijeme počela izazivati podsmijeh javnosti, pa čak i nekih igračica.

Priče koje su nedavno stizale iz Batha graničile su s apsurdom. Informacija koju nam je tada potvrdilo više izvora kaže da je izbornica jedan trening propustila uz objašnjenje da je boli glava i da zbog toga ide u wellness. Prije meča parova protiv Turske, u kojem su igrale Jana Fett i Darija Jurak, navodno se okrenula prema igračicama i upitala ih “je li Jani bolji forhend ili bekhend”. Bilo je i drugih bisera, poput činjenice da se druga igračica parova (uz Jurak) gotovo pa birala po sistemu eci-peci-pec jer Majoli nije znala procijeniti u kakvom su stanju djevojke.

Proteklih smo godina pisali i o tome kako je u reprezentaciji kronično nedostajalo discipline i čvrstog stava, pa se tako događalo da su igračice usred Fed Cup turnira dobivale dopuštenje da idu igrati kvalifikacije za WTA turnir jer im “trebaju bodovi”. Možete samo pretpostaviti zašto se Petra Martić kasnije prestala odazivati ili zašto su lani u zadnji čas stigle odbijenice Donne Vekić i Jane Fett. Iako ni jedna ni druga nisu bile ozlijeđene.

Svježe lice

I dok je Majoli, koja je na početku mandata izjavila kako “ne postoji bolja osoba za izborničku poziciju od mene”, jobovski strpljivo trubila da će se “sljedeće godine valjda okupiti najjači sastav”, čini se da je odgovornima u Savezu dojadilo slušati mantre pune obećanja i opravdanja o lošem formatu natjecanja.

Teniskoj naciji koja ima dvije tenisačice u Top 40 treba svježe lice. Evo, Jelena Kostanić-Tošić, koja je i u prošlosti figurirala kao potencijalna izbornica, upravo je postala sportska direktorica. Zašto ne spojiti dvije funkcije? Goran Prpić istovremeno je vodio i Fed Cup i Davis Cup ekipe; možda bi tim putem mogao i Željko Krajan, dokazani ekspert za ženski tenis. U reprezentacijama su već godinama pomoćnici Juraj Dusparić i Igor Šarić; prilika je da se i nekome od njih povjeri odgovornija funkcija...

Kandidata, hvala Bogu, ne nedostaje. Pitanje je samo je li HTS napokon spreman krenuti u novom smjeru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 09:23