PUTOVANJE ŽIVOTA

GORAN NA RUBU SUZA Trijumf Čilića jedna je od najvećih Grand Slam senzacija u 21. stoljeću!

Prije turnira koeficijent na Čilićev trijumf bio je 80! Sam Marin je za pobjedu dobio tri milijuna dolara...
 AFP

Marin Čilić, pobjednik US Opena 2014. Zvuči neobično? Naviknite se, jer to ćemo ponavljati jako, jako dugo... Nije bilo suza, činilo se ni nervoze, ali vidjelo se na stadionu Arthura Ashea koliko mu znači. Pobjeda koju nitko nije mogao predvidjeti, koje su kladionice prije turnira honorirale s koeficijentom 80, jedno od najvećih Grand Slam iznenađenja u 21. stoljeću...

U nestvarnome transu, iz kojeg se nije probudio još od sredine petog seta osmine finala protiv Gillesa Simona, Čilić je dovršio putovanje života. Nakon što je “pomeo” Tomaša Berdycha i Rogera Federera, Čilić je u prvom Grand Slam finalu “pomeo” i Japanca Keija Nishikorija. Njegov protivnik, također debitant u finalu Grand Slama, ulovio je samo devet gemova i Čilić je sa 6-3, 6-3, 6-3 ušao u legendu. Kao i protiv Federera, trebalo mu je manje od dva sata za pobjedu života.

Goran je izgledao kao da je na rubu. Što je Čilić bio bliže slavlju, to je Ivanišević bio bljeđi, sve sličniji svojem ocu Srđanu. Od ponedjeljka, 9. srpnja 2001., do novog velikog ponedjeljka hrvatskog tenisa. Od prve loptice finala, prve izmjene bekhenda, najjačeg Japančeva oružja, Čilić je pokazao tko će biti gazda finala. Snažnom i nevjerojatno sigurnom izvedbom doslovno je otpuhao pomalo umornog Japanca s terena.

Bio je brži od najbržeg igrača na ATP Touru i razbijao ga u igri s osnovne linije, a Nishikori živi od izmjena. Kako je Čilić nastavio u ritmu iz prethodna dva meča, Nishikori to nije mogao pratiti. Uvijek je bio za korak prekratak, kao da mu je nedostajalo svježine nakon velikih pobjeda protiv Raonića, Wawrinke i Đokovića. Bez obzira na to, Čilić nas je ponovno, kao i u prethodnim mečevima, tjerao da se pitamo imamo li problema s vidom. Koliko god nas je ovaj tjedan naučio na deluxe tenis, toliko smo se bojali da čarolija ne nestane i da se ne pojave sumnje.

- Nikada ne znate kada će se nervoza pojaviti. Na početku smo obojica bili nervozni. Bilo je iznimno važno to što sam spasio one break lopte kod 4-2 u trećem setu. Ovo je znak za sve igrače koji naporno rade, sada mogu vidjeti da se taj rad isplati - izjavio je Marin. S druge strane, Japanac nije djelovao utučeno. - Igrao je zaista dobro. Ja nisam igrao svoj najbolji tenis. Težak je to poraz, ali jako sam sretan zbog toga što sam došao do finala. Čestitam njegovom timu, a ispričavam se svojem jer nisam uspio uzeti trofej - kazao je Nishikori.

Marin je otišao tamo gdje ga, budimo pošteni, nitko nije vidio, barem ne sada. Možda bismo se prije četiri godine, kada je s 21 godinom uletio u TOP 10, kladili da će biti višestruki Grand Slam pobjednik, ali do ovog US Opena to sigurno ne bismo tvrdili. Od danas je ponovno Top 10, deveti točnije, ali i Grand Slam pobjednik. Naviknite se...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 09:08