NAJBOLJA GODINA KARIJERE

FOTO: NOVA TITULA Marin Čilić pobijedio Bautistu u finalu Moskve i osvojio četvrti turnir sezone!

Ove godine Marin je slavio i na US Open, Delray Beachu i Zagrebu

Moskovski Kremljin kup dobio je i drugog hrvatskog pobjednika. Osamnaest godina nakon što je Goran Ivanišević na gostujućem terenu svladao Jevgenija Kafeljnikova, Marin Čilić otišao je stopama svojega učitelja. Za 13. naslov u karijeri osmi tenisač svijeta svladao je Roberta Bautistu Aguta i sa 6-4, 6-4 došao do četvrtog naslova ove sezone.

Osim na samom početku meča, u kojem je 16. igrač na ATP ljestvici bio opasniji (imao break-lopte već u drugom, najduljem gemu meča koji je trajao gotovo deset minuta), Čilić je kontrolirao tijek prvog međusobnog ogleda s jednim od najboljih prijatelja na ATP Touru. Znaju se još od dječačkih dana, jer upravo je Bautista svladao Marina u finalu Europskog prvenstva do 14 godina daleke 2002. Dvanaest godina kasnije Čilić je veći tenisač, Grand Slam pobjednik koji je došao i do prvog naslova u postnjujorškoj fazi svoje karijere. Pokazao je da je vrijeme slavlja prošlo, da je nakon triježnjenja (čitajte: sponzorskih obveza) na kineskoj turneji spreman za ozbiljan tenis, a kada je takav, onda na ovakvom turniru uvijek može otići do kraja.

Po break u svakom setu, na 3-3 u prvom i u prvom gemu drugog seta, bio je dovoljan za pobjedu. Imao je Bautista svoje prilike, propustio ukupno čak šest break-lopti i vrlo dobro reternirao (dobio je čak 15 od 47 poena na Čilićev prvi servis, što je solidnih 32 posto), ali njihovi će ogledi uvijek ovisiti samo o jednom igraču. Kada mu je trebalo, Čilić je pronašao dobar servis, znao se izvući iz neugodnih situacija (0-30 u nekoliko navrata) i doći do pobjede nakon 84 minute tenisa unatoč vrlo lošoj igri na mreži.

Slično kao i Kukuškin u polufinalu, Bautista ima prilično nekonvencionalan stil igre s tehnički upitnim bekhendom. Međutim, 26-godišnjak iz okolice Valencije ima ponajbolje noge na Touru i od početnih je izmjena bilo jasno da će natjerati Čilića da odigra jako puno loptica. Ipak, Čilićev je forhend radio dovoljno dobro da bi mogao diktirati zbivanja na terenu.

- Veliko mi je zadovoljstvo ovdje osvojiti naslov. Roberto je bio sjajan, želim mu još puno uspjeha do kraja sezone i mnogo naslova u karijeri - kurtoazno je izjavio Čilić na dodjeli pehara, a Bautista je uzvratio:

- Želim ti puno sreće na ATP Finalu u Londonu.

Prije toga, Čilića čeka nekoliko dana treninga u Zagrebu. Goran nije putovao s njim u Moskvu, ulogu pratnje uspješno su odigrali menadžer Vincent i kum Tiho. Zato će Ivanišević biti u pogonu do kraja sezone u kojoj Čilić još uvijek lovi Top 5 finiš.

Ovaj će mu naslov na novoj rang-listi donijeti 160 bodova. Kako ovog tjedna ne igra u Valenciji, logika bi rekla da na sljedećoj ljestvici neće dodati nove bodove, ali ATP-eva logika je malo drugačija. Naime, Čilić je u zbroju bodova zbog prošlogodišnje suspenzije imao ľnulu« zbog nedostatka turnira iz serije ATP 500 kojih nije stigao odigrati dovoljno. Sada će na mjesto te ľnule« upasti 90 bodova koje je osvojio u Umagu pa će se Čilić uoči Mastersa 1000 u Parizu (za tjedan dana) biti među najboljih osam, što mu omogućuje bolju poziciju u ždrijebu i status ľslobodan« u prvom kolu. Da, sve su to benificije koje imaju najveći, Grand Slam pobjednici.

Svi Čilićevi ATP naslovi (13):

2008. (1): New Haven

2009. (2): Chennai, Zagreb

2010. (2): Chennai, Zagreb

2011. (1): Sankt Peterburg

2012. (2): Queen's Club, Umag

2013. (1): Zagreb

2014. (4): Zagreb, Delray Beach, US Open, Moskva

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:33