TENISKA SENZACIJA

'DONNA VEKIĆ JE NOVA ŠARAPOVA' Mlada Osječanka zaludila Engleze

Borbeni duh koji Donna prikazuje već godinama, još dok smo je kao 14-godišnjakinju imali priliku gledati i na manjim turnirima u Hrvatskoj, jedinstveni je temelj za izgradnju velike karijere
 AFP

Priča kaže da ju je David Felgate prvi put vidio kada je imala 11 godina. Jedan od najozbiljnijih engleskih trenera, koji je prošao sve s Timom Henmanom osim epskog polufinala Wimbledona 2001., vodio Xaviera Malissea, imao iskustva i s WTA Toura ( Nicole Vaidišova), u tom je trenutku rekao “može, idemo”.

- Riskirao je jako mnogo. U tom trenutku u priči nije bilo mnogo novca, a David je mogao zaraditi puno više na nekim drugim adresama - pričala je za vrijeme finala Birminghama Jo Durie, nekadašnja peta igračica svijeta, stalna komentatorica Eurosporta.

Uzor Britancima

Danas u priči o Donni Vekić ima novca, ali o njemu nitko ne priča. Ako će se 16-godišnja Osječanka razvijati kako je krenula, novac neće biti problem. Donna ima što za ponuditi i izvan terena. Otočki naglasak će uvijek pomoći u odnosu s medijima, a lijepo lice i zdrava, ali ambiciozna marketinška politika isprofilirat će je u zvijezdu. Novac u ovoj priči uglavnom nije ni bio problem jer je Clive Sherling, bogataš zaljubljen u tenis, davno prepoznao Felgatea, a kroz njega i Donnu. Englez koji je vjerovao u velike karijere Vekić i Bernarda Tomića teško je mogao bolje uložiti novac... Otvorili su akademiju u Londonu u koju je Donna došla sretna što može trenirati s britanskim juniorima, a sada je uzor naciji koja desetljećima čeka veliku tenisačicu.

- Njezina je najveća snaga u nevjerojatnoj želji za pobjeđivanjem. Ona toliko želi biti uspješna, toliko želi biti na najvećoj sceni, da cijelim svojim bićem vjerujem u njezin uspjeh. K tome, još je i prava natjecateljica jer obožava igrati mečeve - secirala je Durie.

Njezine riječi možemo doživjeti kao povlađivanje igračici koju trenira njezin prijatelj Felgate, ali Durie nije morala posegnuti duboko u škrinju nerealnih komplimenata. Borbeni duh koji Donna prikazuje već godinama, još dok smo je kao 14-godišnjakinju imali priliku gledati i na manjim turnirima u Hrvatskoj, jedinstveni je temelj za izgradnju velike karijere. Koliko velika će ona biti i može li ispuniti san svake djevojčice koja uzme reket u ruke te jednog ponedjeljka pronaći svoje ime na mjestu koje danas okupira Serena Williams? Godine rada su pred njom, ali i pred konkurencijom, pa je nemoguće tvrditi da će otići do samoga vrha, ali Donna danas izgleda kao jedna od rijetkih tenisačica koja se ne mora sramiti reći svoju želju naglas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 20:23