HRVATSKA - SRBIJA 1-3

Đoković pregazio Čilića, Srbija je u polufinalu

Kakvi će biti izgledi Hrvatske u budućim mečevima ovisit će prvenstveno o uspješnosti oporavka Marija Ančića i Ive Karlovića
Split, 110710.Davis Cup Hrvatska Srbija.Na fotografiji: Marin Cilic u mecu protiv Djokovica.Foto: Jakov Prkic / Cropix
 Jakov Prkic / Cropix

Pobjeda Srbije u Spaladium Areni čista je i zaslužena. U četiri osvojena boda srpski su tenisači osvojili svih 11 setova. Dvoboj koji je uoči prve udarene lopte nudio obilje dramatike, na terenu je bio jednosmjerna ulica.

- Realno je bilo očekivati 1-1 nakon prvog dana. Ja sam oba meča odigrao na visokoj razini, što se od mene i očekivalo. Par je bio vrlo važan. Puno nam znači Nenad Zimonjić koji se može prilagoditi bilo kojem našem igraču. Kad uđeš sa 2-1 u zadnji dan, onda je puno lakše igrati - rekao je Novak Đoković. Upravo u njemu hrvatski su tenisači imali najvećeg suparnika, onoga kojeg su trebali pobijediti. No, ni Ivan Ljubičić, ni Marin Čilić mu nisu došli ni do set-lopte.

- Đoković nam nije dao šansu, nije dozvolio da se meč zakomplicira - rekao je Goran Prpić.

Srbija će u rujnu proći ono što je Hrvatska iskusila prošle godine - u polufinalu će ugostiti Češku. Đoković i društvo će, bez obzira na povratak Berdycha, možda i Štepaneka, u taj dvoboj ući kao favoriti, budu li u istom sastavu u kojem su slavili u Splitu.

Hrvatska je svoj ovogodišnji put u Davis Cupu završila ranije nego što je to bilo tko želio. Do sljedeće akcije ima više od pola godine, što je u teniskom svijetu cijela vječnost. No, budućnost hrvatske Davis Cup reprezentacije u ovom trenutku ne djeluje tako blistavo kao što se činilo na početku ove ili prošle godine.

- Događa se smjena generacija. U razdoblju kad Ljubo i Mario, nažalost, nisu bili stalno u reprezentaciji nakupio sam dosta iskustva. No, bit će prilično teško ponavljati rezultate koje smo imali u ovoj i prošloj godini - mišljenje je Marina Čilića koji je, bez obzira na nedjeljni poraz, kamen temeljac za budućnost ove reprezentacije.

- Marin je odličan igrač, ali potrebno je više ovakvih mečeva, potrebno je vrijeme i iskustvo - bile su utješne, ali i ohrabrujuće riječi Novaka Đokovića. Dok god ne bude imala bolji par, Hrvatska će se uvijek morati oslanjati na Čilićeve pojedinačne bodove.

- Možemo u paru protiv Ekvadora i Čilea, ali ne možemo računati na bod u ozbiljnijim mečevima u koje automatski ulaziš sa 0-1, što nije lako - istaknuo je izbornik Prpić.

Pred njim je razdoblje iščekivanja. Što će biti s Mariom Ančićem i Ivom Karlovićem, čiji bi uspješan povratak na terene Hrvatsku opet učinio velesilom. Budućnost donosi neizvjesnost, gubitak statusa nositelja i vjerojatno gostovanje, nakon što je u posljednjih sedam mečeva Hrvatska bila domaćin.

- To jesu otežavajuće okolnosti i izravna posljedica ozlijeđivanja spomenutih igrača. Cilj će nam, kao i svake godine biti osigurati ostanak u Svjetskoj skupini. Navikli smo na više, ali to je naša realnost - zaključio je Prpić.

Davis Cup, četvrtfinale, treći dan:

Hrvatska – Srbija 1-3

Čilić – Đoković 3-6, 3-6, 2-6

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 08:28