SENZACIONALAN USPJEH

DAVOR BUTKOVIĆ Čilićeva pobjeda protiv Rogera Federera najveća je hrvatska teniska pobjeda ikada

NEW YORK, NY - SEPTEMBER 06: Marin Cilic of Croatia celebrates after defeating Roger Federer of Switzerland during their men's singles semifinal match on Day Thirteen of the 2014 US Open at the USTA Billie Jean King National Tennis Center on September 6, 2014 in the Flushing neighborhood of the Queens borough of New York City. Cilic defeated Federer in three sets 6-3, 6-4, 6-4. Al Bello/Getty Images/AFP== FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==
 AL BELLO/AFP / 2014 Getty Images

Sinoćnji trijumf Marina Čilića u polufinalu US Opena najveća je (premda još ne i najznačajnija) pojedinačna pobjeda hrvatskog tenisa u cijeloj njegovoj povijesti. Naime, kada je Goran Ivanišević 2001. godine osvojio Wimbledon (što, sigurno, jest bitno značajniji rezultat od plasmana u finale US Opena), on je bio pobijedio Patricka Raftera, neusporedivo slabijeg igrača od Čilićeva jučerašnjeg suparnika, i to u meču koji je trajao pet setova.

Marin Čilić pobijedio je, pak, u samo tri seta, za manje od dva sata, najvećeg tenisača unatrag tridesetak godina (mnogi kažu najvećeg svih vremena), koji ovoga ljeta igra toliko dobar tenis, da se prije US Opena špekuliralo kako bi veliki Roger Federer dokraja godine možda mogao skinuti Novaka Đokovića s prvog mjesta ATP ljestvice, premda je Đoković raspolagao s golemih pet tisuća bodova prednosti.

Čilić je, dakle, uništio velikog Federera, koji je bio blizu vrhunaca svoje forme, i koji u subotu popodne (navečer po našem vremenu), uopće nije igrao loše. Dapače.

Čilić je demontirao vrlo dobrog Federera još efikasnije i brže nego Thomasa Berdycha u četvrtfinalu, pokazujući da njegova forma neobično brzo raste, da mu je samouvjerenost nabujala i da je sada ne samo uvjerljivi favorit za osvajanje američkog Grand Slama, nego, u ovom trenutku, vjerojatno uvjerljivo najbolji tenisač na svijetu (pri čemu moramo uzeti u obzir da Rafael Nadal ne igra cijeli drugi dio sezone).

Marin Čilić donedavno je bio jedan od brojnih naših nerealiziranih talenata. Vodeći hrvatski teniski i košarkaški novinar Neven Bertičević prije nekoliko tjedana u Sportskim je novostima objavio minucioznu analizu Čilićevih dosadašnjih pobjeda i poraza, koja nije bila osobito povoljna za prvog hrvatskog tenisača i koja ga je smještala u rang tek natprosječno uspješnih igrača (Bertičević ga je usporedio sa Amerikancem Johnom Isnerom), koji se, međutim, nikada nisu približili šampionskoj aureoli.

Jučerašnjim senzacionalnim nastupom protiv Rogera Federera, Marin Čilić postao je veliki svjetski teniski šampion, a tri seta u kojima je genijalnog Federera učinio potpuno nemoćnim, već su se upisali u anale najspektakularnijih teniskih susreta svih vremena.

Razumno je vjerovati da će Marin Čilić u ponedjeljak navečer postati treći hrvatski tenisač (poslije Ive Majoli i Gorana Ivaniševića), koji je osvojio Grand Slam turnir u pojedinačnoj konkurenciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 15:30