TRNOVIT PUT DO VRHA

BORNA ĆORIĆ ZA JUTARNJI 'Prvo moram postati muškarac da bi se mogao natjecati s najboljima'

 Ronald Gorsic / CROPIX

WTA naslov koji je Donna Vekić osvojila u Kuala Lumpuru prekinuo je brojne nizove. Osam godina maloljetnica nije slavila na Touru, 12 godina Hrvatska čeka pobjednicu, Svitolina posljednja tinejdžerica s WTA titulom itd. Upravo nas je posljednji podatak doveo do zanimljive usporedbe s muškim tenisom. Znate li tko je posljednji tinejdžer s ATP naslovom? Odgovor je: Marin Čilić!

New Haven 2008., Fish u finalu i Čilićeva prva titula stigli su mjesec dana prije 20. rođendana. Od tada je 50 naslova otišlo igračima iznad 30 godina, a ni jedan ispod 20 nije ponovio Čilića. Zato pitamo drugog tinejdžera svijeta Bornu Ćorića (ATP 271.) može li to uspjeti nekom iz njegove generacije.

- Teško! Tenis je postao toliko fizikalan da igrači moraju postati muškarci da bi se mogli natjecati s najboljima. U Davis Cupu sam protiv Janowicza osjetio što znači igrati pet setova i bio sam sretan jer nisam imao problema - kaže Zagrepčanin (17).

Godinu i pol dana stariji Australac Nick Kyrgios, kojeg Ćorić dugo naziva najboljim u proširenoj generaciji, u protekla je dva tjedna osvojio dva Challengera. Slavlja u Sarasoti i Savanni gurnula su ga na 152. mjesto na svijetu.

- Već vrijedi za Top 50, na nekim podlogama i više, ali šokirao bi me ATP naslovom. Mislim da je 21 godina donja granica za takav uspjeh.

Nije ga šokirao Donnin naslov jer se dobro poznaju.

- Nisam pao s nogu, iako nisam očekivao da će se to sada dogoditi jer nije igrala najbolje u posljednje vrijeme. Međutim, svi znamo da ona već sada ima kvalitetu za takvo što i da bi jednog dana trebala biti Top 10, i bolje od toga.

Njegov put do vrha vodi preko manjih turnira. Trenutačno odrađuje četiri tjedna kineske turneje.

- Nije me oduševila Kina, ni hrana, ni život. Postoje tolike restrikcije s internetom. Taman otvoriš YouTube ili poruku na Twitteru i sve se sruši! Prošle godine u Nigeriji nismo smjeli izaći izvan resorta jer nije bilo sigurno. Razlika je i u uvjetima. Recimo, na Davis Cupu smo svaki dan na treningu dobili pet kutija novih loptica. Ovdje dobiješ tri nove lopte za cijeli tjedan.

Na Futuresima u Kini nije osvojio dovoljno bodova da bi osigurao nastup u kvalifikacijama Roland Garrosa.

- Htio sam igrati Pariz, ali nisam tužan jer u isto vrijeme imam pozivnicu za ATP turnir u Nici - kaže Ćorić.

'Janowica sam dobio jer sam vjerovao u sebe'

Davis Cup pobjeda nad Jerzyjem Janowiczem, kojom je donio presudan bod za hrvatsko slavlje u Varšavi, pospremljena je u ladicu. Ćorić se vratio na turnire na kojima je on postao skalp drugim tenisačima.

- Naravno da sam im veći motiv ako sam tjedan dana ranije dobio 21. igrača svijeta, onda te svi žele pobijediti - kaže Borna i prisjeća se Varšave:

- Vjerovao sam da imam veću šansu protiv Janowicza, jer zna popustiti pod pritiskom, nego protiv Przysiesznyja. Iskreno sam vjerovao da ga mogu pobijediti. Da nisam, rekao bih izborniku da igra netko drugi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 03:34