PONOĆNI TENIS

BERDYCH O PORAZU OD ČILIĆA 'Zbog mraka nije radio Hawk-eye, a mi smo morali igrati'

 getty images

Meč trećeg kola Wimbledona između Marina Čilića i Tomaša Berdycha, završen u petak, u 21.38 prema lokalnom vremenu, upisao se u povijesne knjige. Nikada se u Wimbledonu nije igralo tako kasno, osim na centralnom terenu, pod krovom i svjetlima.

To je podatak koji već nekoliko dana zabavlja tenisku javnost, ali i ljuti poraženog iz tog meča. Berdych je bio nervozan još u prvom setu zbog nekih sudačkih odluka, a u trećem setu bio je u stalnom ratu sa sucem Damienom Dumusoisom. Kada je Francuz pri 4-3 u trećem za Berdycha obavijestio igrače da je zbog mraka prestao raditi Hawk-eye, Čeh, dodatno nervozan zbog zaostatka 0-2 u setovima, nije mogao doći k sebi.

- Pitam ga je li u redu da mi nastavimo igrati ako ne radi mašina, a on kaže da jest. Da smo bili na terenu na kojem nema Hawk-eyea, ne bih ništa rekao, jer bi uvjeti bili isti za obojicu od početka. Ali, ako smo ga imali pa usred meča on više ne radi, i to zbog mraka, zašto smo mi morali nastaviti? - pita se Berdych.

Ipak, nakon prve rasprave pri 4-3, Berdych kasnije nije tražio prekid, vjerojatno uvjeren da će dobiti treći set, pa da će u subotu imati lakši zadatak.

- Nisam imao energije za raspravu - tvrdi Tomaš.

Njegovu mišljenju da je meč trebao biti prekinut priklonio se i Andy Murray.

- Ja sam završio prije njih i gledao sam malo na televiziji. Gotovo da se nije vidjela loptica. Ako želimo da tenisači uvijek pružaju svoje najbolje partije, onda se ovakve stvari ne smiju događati - kaže Murray.

I Čilić se složio da od 6-5 uvjeti nisu bili regularni, ali kao pobjednik nije time razbijao glavu. Problem s prekidima mečeva zbog mraka su pravila: meč može biti prekinut samo na parnom zbroju gemova u setu. Kada je donesena odluka da se na 5-5 nastavlja (donosi je vrhovni sudac, a glavni Dumusois je u jednom trenutku vrtio glavom kada je dobio potvrdu da će se meč nastaviti), set je morao biti završen. Naime, prije tie-breaka također nema prekida. Kako je gem na 5-5 bio jedan od najduljih u meču, stvari su se razvukle i - ušle u povijest.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 20:23