SLOVENCI PORUČUJU:

‘Jakov je obećao da će nastupati za Sloveniju’

Uvjeti u hramu slovenskog biatlona jedan su od faktora koji bi mogao utjecati na prelazak Faka pod slovensku zastavu
 AFP

POKLJUKA - Jakova Faka očekuju nemirni dani. Bronca će se nakon povratka u domovinu morati proslaviti, a čestitara i tapšača ramena kod nas, hvala na pitanju, nikada nije manjkalo. Scena će na Plesu izgledati jako poznato, obećanja i fraze teći će u potocima. Međutim, Jakov je tu školu već prošao. Nakon Svjetskog prvenstva u Pyeong Changu trebalo ga se tretirati kao kap vode na dlanu, ali je zaboravljen već do kraja sezone.

Ovoga puta odgovorni će morati ponuditi konkretnu pomoć bez fige u džepu. Brončani s Olimpijskih igara zalužuje mnogo više od sponzorskog automobila i stipendije HOO-a. Ne reagira li hrvatska sportska obitelj na pravi način, mogla bi zauvijek izgubiti još jedan dragulj. Faka bi u svojem taboru željela bilo koja biatlonska reprezentacija, a priča o prelasku pod slovensku zastavu ima potencijala prerasti u još jednu CRO vs. SLO sapunicu. Susjedi su Faku pružili ruku kada su mu u Hrvatskoj bila zatvorena sva vrata i razumljivo je da sada žele vratiti uloženo.

- Jakov je veoma pristojan momak i nadasve discipliniran sportaš. Zato nam je uvijek bilo drago kada je trenirao s našim biatloncima jer su u njemu dobili odličnog sparing partnera i dečka koji se sjajno uklopio u tim - opisuje Faka Tomaž Šušteršič, dugogodišnji glasnogovornik slovenskog biatlonskog tima.

Slovenci, tvrdi Šušteršič, neće pritiskati Jakova na odluku da “postane Janez”. Međutim, očito je kako se nadaju da će održati danu riječ.

- Otkad se priključio slovenskoj reprezentaciji, postoji dogovor da će nakon nekog vremena nastupati za nas. HOO je uvjetovao da najmanje do Vancouvera ostane u Hrvatskoj, ali nakon ove sezone Jakov mora donijeti konačnu odluku. Mi smo mu omogućili odlične uvjete, ali i naše gostoprimstvo ima granice.

Kao pridruženi član njihove reprezentacije, Mrkopljanin je procvao. Imao je uvjete kao bilo koji slovenski A reprezentativac, a na rezultatima je vidljivo koliko mu je to značilo u dosadašnjem dijelu karijere. Zato Šušteršič smatra kako je samo jedna ispravna odluka u Jakovljevu slučaju.

- Želi li napredovati te se i dalje natjecati na najvišoj razini, mislim da u njemu ne bi smjelo biti dileme. Naravno da svatko želi predstavljati državu u kojoj je rođen te nositi svoj grb na prsima, ali nastupanje za Sloveniju jedina je opcija ako želi ostati u biatlonskom vrhu.

Vidjevši uvjete u slovenskom biatlonskom centru na Pokljuki, gdje nas je Šušteršič ugostio, teško se ne složiti s takvom opservacijom. Zdanje koje je predsjednik Međunarodnog biatlonskog saveza Anders Besseberg proglasio najljepšim u svijetu pravi je raj za biatlonce. Slovenci su u njegovu renovaciju uložili deset milijuna eura te su ga završili 13. listopada prošle godine. Licenca za održavanje Svjetskog kupa, koji na Pokljuki stanuje od 1992., produljena im je do 2017. godine.

Osim za Svjetski kup, novi je centar idealan za pripreme. Hotel s tri zvjezdice pravi je bombončić koji sadrži sve potrebne dodatne sadržaje (fitness, sauna, prostorije za uređivanje skija...), a nalazi se odmah do ciljne arene, što je velika rijetkost. Iz najsuvremenije infrastrukture izdvajaju se podzemni hodnici koji vode natjecatelje i tehničko osoblje na bilo koji bitni dio staze. Tako biatlonci iz hotela, bez prelaženja preko staze, mogu doći do starta, strelišta ili ciljne ravnine. Uglavnom, sve što trebaju biatlonci imaju na jednom mjestu.

Do kraja sezone Jakov će se morati izjasniti za koga će od sljedeće zime nastupati. Nakon “inspekcije” Pokljuke sve nam se više čini da je srce jedini argument koji ga može zadržati u Hrvatskoj. Može li Mrkopalj biti jednaka odskočna daska za svjetski vrh kakva je Pokljuka? Mogu se nadopunjavati, ali usporedba bi bila i više nego neumjesna. Fak se mora izjasniti o dvojbi koja to zapravo i nije, odnosno barem ne bi trebala biti jer u pitanju je sportska i životna egzistencija, a ona ne nosi ni kockasti ni zeleni dres.

Odabere li Sloveniju, mogao bi pauzirati jednu sezonu

Odigra li se scenarij s nastavkom Fakove karijere prema slovenskim željama, Hrvatski biatlonski savez ima dvije opcije. Puste li ga odmah, Jakov bi već od naredne 2010./11. sezone mogao nastupati za Sloveniju. Usprotivi li se HBS takvom raspletu situacije, čekala bi ga stanka od jedne sezone, a ne dvije kako se često moglo čuti.

- Mislim da bi svima Jakovljev interes trebao biti na prvome mjestu. Ako odabere Sloveniju, nadam se da Hrvatski biatlonski savez neće posegnuti za takvim mjerama - kazao je Šušteršič.

10 milijuna eura stajala je renovacija Sportskog centra Pokljuka

6,5 milijuna eura dobiveno je iz fondova Europske Unije

500 tisuća eura uložila je fundacija za sport

3 milijuna eura pribavio je Slovenski skijaški savez

50 do 100 tisuća eura uobičajena je dobit od utrka Svjetskog kupa na Pokljuki

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 20:43