VATERPOLISTI MLADOSTI

ŽAPCI U UBOJITOM LJETNOM REŽIMU 'U mjesec dana svaki od nas preplivao je po 180 km i digao 15 tona utega u teretani'

 

Dok smo mi uživali u godišnjim odmorima na moru, 24 mladića imala su nešto drukčiju svakodnevicu. Vaterpolisti zagrebačke Mladosti posljednjih tjedana u teškom su režimu jednog od najboljih svjetskih kondicijskih trenera, osvajača zlatne olimpijske medalje Pere Kuterovca.

Ususret novoj sezoni, koja počinje 21. rujna, Pero je pred ove kršne mladiće postavio nimalo lak zadatak.

U 36 dana svaki od njih preplivao je 180 kilometara i podigao nevjerojatnih 15 tona utega.

- Cijelo ljeto proveli smo u jakim treninzima, no radili smo male stanke kako bi igrači uzeli prijeko potreban odmor. Jedan tipičan dan vaterpolista Mladosti počinje s prvim treningom u teretani u 9 ujutro koji traje sat i trideset minuta. Od 11 do 13 sati trening je u bazenu. Zatim imaju pauzu te popodnevni trening od 17 do 19 sati, dva puna sata u bazenu. To je šest sati treninga na dan. Velika je energetska potrošnja kad se bavite ovim sportom. Kako se bude približavalo prvenstvo i utakmice, intenzitet treninga će se smanjivati. Zasad je bitno proći pravu malu torturu kako bi se izdržao tempo utakmica koje nas očekuju u novoj sezoni - otkriva legendarni Pero Kuterovac.

Iz teretane u bazen

Publika je i prošle sezone bodrila Žapce, a povratak u Ligu prvaka pravo je osvježenje na Savi. U novoj nas sezoni koja počinje 21. rujna očekuju brojni noviteti. Prije prvog susreta s navijačima mladostaši su proveli čak 120 sati u bazenu, 45 sati u teretani te odigrali 10 pripremnih utakmica. Jedan od miljenika zagrebačke publike svakako je povratnik u momčad Luka Bukić.

- Nedostajao mi je Zagreb. Ovo je moj dom, tu su mi obitelj i prijatelji. Zagrebačka publika u mom srcu ima posebno mjesto i jedva čekam naš ponovni susret. Ovih dana zaista naporno radimo kako bismo na radost svih postigli još bolje rezultate. Vjerujemo i u osvajanje novih titula – izjavio je Luka Bukić koji se ponovno vratio u HAVK Mladost nakon što je godinu dana igrao u Italiji, za Pro Recco, najbogatiji vaterpolski klub na svijetu.

Za susret s publikom spremna je i maskota Žabac, a na bazenu, gdje smo posjetili mladostaše, traju posljednje pripreme kako bi publika u novoj sezoni u što boljim uvjetima pratila nova vaterpolska uzbuđenja i neka nova lica, poput Splićanina Aljoše Kunca koji je prošlu sezonu igrao u splitskom Jadranu, a prije toga je igrao u dosta talijanskih i mađarskih klubova.

- Došao sam u Mladost jer im je nedostajalo braniča te se nadam da ću im ovu godinu pomoći koliko god budem mogao. Priželjkujem dobre rezultate i da osvojimo trofeje. Time bih bio jako zadovoljan pogotovo jer je ovo možda moja zadnja sezona, pa da završim karijeru s nekim trofejem – otkrio nam je Kunac, a pitali smo ga i kako se snašao u novoj ekipi.

Kratki odmor

- Momčad Mladosti potpuno mi je sjela, svi dečki su mladi, vrlo dragi i vrhunski igrači. Nadam se da ćemo zajedno napraviti bolje rezultate u odnosu na prošlu godinu. Pratio sam rad momčadi i čak smo međusobno odigrali nekoliko utakmica kad sam igrao za Jadran. Mladost se iz godine u godinu diže i mislim da se vraćaju na stare staze, što me jako veseli. Ljeto sam proveo radeći za reprezentaciju Hrvatske U14. Kako sam dobio poziv od Mladosti, morao sam zaustaviti sve i početi s još intenzivnijim treninzima. Jako sam malo vremena ovo ljeto izdvojio za sebe, obitelj i odmor. Ovo je prvi put da sam se doselio u Zagreb i veselim se što ću otkriti što sve Zagreb nudi. Posebice se veselim svim dječjim sadržajima koje zajedno sa suprugom i djecom mogu istražiti. Priželjkujem da do jeseni svi uđemo u formu i krenemo odmah s pobjedama – rekao nam je novi branič.

HAVK Mladost prvu utakmicu na bazenu na Savi igra u subotu 21. rujna protiv splitskog Mornara. Ulaz na sve utakmice i u novoj sezoni je besplatan. Već standardni u momčadi je i mladi Luka Bajić. Ovaj 19-godišnjak ljubav prema vaterpolu preuzeo je od oca, Zorana Bajića, koji je glavni trener zagrebačkih Žabaca. Cijeli život je u vaterpolu, a u Mladost je došao prije pet godina nakon što se vratio iz Švicarske gdje je neko vrijeme živio i igrao. Ovo je ljeto pak proveo radeći na tjelesnoj spremnosti.

- Dio ovog ljeta sam proveo u Šibeniku. Malo sam se posvetio ronjenju i pecanju u kojima uživam. Pored vaterpola ronjenje s bocama i pecanje su moji hobiji za opuštanje pa mogu reći da mi je ovo ljeto dosad bilo najbolje. Sretan sam s novim članovima momčadi, vrhunski dečki i igrači, za sada se super slažemo i zadovoljan sam energijom koju su unijeli među nas. Trenutačno smo u pripremama za sparing s Jadranom. Za jesen očekujem što više trofeja. Očekivanja su uvijek velika te se nadam da ćemo ih uspjeti opravdati – rekao je Bajić dodavši da očekuje i što više posjetitelja na utakmicama jer dobra atmosfera pomaže igračima na putu do vrhunskih rezultata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:34