VN VELIKE BRITANIJE

Za razliku od Wimbledona, Formuli 1 kiša puno pomaže

Britanski vozači Jenson Button i Lewis Hamilton žele na domaćoj Velikoj nagradi zaustaviti neman iz Red Bulla
 AFP

Zagreb - Britanci se uvijek vole hvaliti kako su izmislili cijeli niz sportova. Tako je na Otoku odigran prvi teniski Grand Slam turnir, nogomet je postao globalno popularan upravo zbog Engleza, a veliki su krivci i za nastanak Svjetskog prvenstva u Formuli 1 . Naime, na stazi Silverstone 1950. je održana prva Velika nagrada u povijesti. Nakon pionirske uloge u stvaranju sporta Britanci obično i dominiraju u tom sportu, a tada slijedi put prema dolje. I dok si u Wimbledonu hrane dušu uspjesima Freda Perryja iz davne 1936., a u nogometu zazivaju mitsku 1966., u Formuli 1 se priče obično vrte oko vremena kada su po britanskim stazama ‘špilali’ Stirling Moss, Jim Clark, Jackie Stewart, James Hunt i Nigel Mansell.

Oktanski ManU u sjeni

Iako već dugo nisu imali dva svjetska prvaka u momčadi, kao što McLaren ima Jensona Buttona i Lewisa Hamiltona, ove je sezone njihov oktanski Manchester United u sjeni Vettela i Red Bulla. Istina, Button i Hamilton ove su sezone jedini uspjeli ‘ukrasti’ aktualnom prvaku dvije pobjede. Ostalih šest utrka novi njemački majstor je odradio u svojoj ligi.

Uoči domaće Velike nagrade Button i Hamilton poželjeli su pravo britansko vrijeme. Kišu, kišu i onda opet malo kiše. Na suhoj stazi McLareni teško mogu uhvatiti bikove za rogove, ali mokri Silverstone bitno im povećava šanse. Za razliku od Wimbledona, ovdje kiša jako pomaže...

- Ako pogledate utrku Valenciji, onda vidite koliko je Red Bull dominantan na suhoj stazi, smatra Button koji poput nekog indijanskog vrača gleda u britansko nebo i priželjkuje prolom oblaka.

Sjećanje na 2008.

- Definitivno nam šanse rastu na kiši. Britansko ljeto, sad se iskaži. Želim konačno prekinuti prokletstvo na domaćoj stazi, završio je Button koji je u 11. pokušaja na VN Velike Britanije dva puta stigao do drvene medalje (4. mjesta).

I drugi vozač McLarena Lewis Hamilton na kiši pliva kao da ima plivaće kožice. Jednu od najimpresivnijih pobjeda u karijeri ostvario je upravo na Silverstoneu 2008. Na kišom natopljenoj stazi slavio je s minutom prednosti.

- Bila je to najfenomenalnija utrka na kojoj sam sudjelovao. Ljudi su bili mokri do kože, ali svejedno nisu odlazili kuće nego su slavili moju pobjedu. Nadam se tome i u nedjelju, najavio je Hamilton.

11 puta je Jenson Button startao na VN V. Britanije, a nema još nijedno postolje

4 nastupa na stazi Silverstone ima Lewis Hamilton, a 2008. je bio pobjednik

5 pobjeda na Velikoj nagradi Velike Britanije imaju Jim Clark i Alain Prost

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 14:01