NASLJEDNICA JANICE

Vonn: U Vancouveru želim medalju, a Janica je ipak nedostižna

Od vremena Janice Kostelić nitko nije tako dominirao ženskim skijanjem. Lindsey Vonn ima potrebnu širinu za pobjedu u bilo kojoj disciplini
 AFP

ZAGREB - Malobrojni su je uopće očekivali u Zagrebu. Pad na veleslalomu u Lienzu i slalom pod bolovima dan poslije nisu podgrijali optimizam njezinih hrvatskih fanova da će je gledati na Crvenom spustu. Kako slalomski kolci pri brzini od 50 do 60 km/h nemaju blagotvorni učinak na bolove, zaobilaženje Sljemena činilo se kao logičan izbor. Međutim, da smo se sjetili OI-ja u Torinu i nastupa s ozbiljno natučenim kukom u spustu dan nakon stravičnog pada, nitko od nas ne bi sumnjao da ćemo je gledati na Sljemenu.

- Obožavam natjecanja i uvijek ću izabrati nastup na utrkama ako to bude moguće. Sljeme je jedna od ljepših utrka i nisam je željela propustiti - rekla je simpatična Amerikanka još na izvlačenju startnih brojeva. Tada je poželjela bolji nastup nego u Lienzu (18. mjesto) i najavila da se priviknula na skijanje s jednom rukom.

Međutim, u Zagrebu ni drugu godinu zaredom nije uspjela završiti utrku. Sudeći prema njezinu tradicionalno nasmijanom licu, kakvo je imala i prošle godine, kada ju je od pobjede dijelilo nekoliko vrata, izlijetanje nije doživjela tragično.

- Pokušala sam, ali jednostavno nije išlo. Ruka mi još uvijek zadaje previše problema da bih mogla biti konkurentna u slalomu. Najviše je osjetim na startu, gdje se ne mogu odgurnuti kako bih htjela.

Pokušala je dočarati bol koju osjeća na slalomskoj stazi...

- To je kao da vam netko svake sekunde gnječi ruku. Dvadesetak puta izdržite, ali onda više nemate mogućnost koncentracije jer je bol prejaka.

Natjecateljsko skijanje u takvom stanju, u disciplini koja joj je uz veleslalom najslabija, ne čini se kao najpametniji izbor mjesec i pol prije Olimpijskih igara. Međutim, Lindsey kaže kako su liječnici upalili zeleno svjetlo za tu opciju. Nastup u Vancouveru ne bi riskirala ni u ludilu jer je olimpijska medalja jedino što joj nedostaje u karijeri.

- Nadam se da će mi ruka ozdraviti do Vancouvera i da ću napokon moći skijati agresivno u slalomu. U brzim disciplinama se osjećam moćno, a slalom mi je potreban i zbog superkombinacije.

Širina koju posjeduje, uz potrebnu dozu sreće i dnevne inspiracije, mogla bi je u Kanadi okititi mnogim medaljama. Netko ju je spomenuo i u kontekstu dometa Janice Kostelić iz Salt Lake Cityja (tri zlata i srebro).

- Njezin doseg gotovo je nemoguće ponoviti. Imala je fantastične Igre, kao i cijelu karijeru, pa se i ne zamaram njezinim podvigom. Moj je cilj u Vancouveru barem jedna medalja, a ako to ostvarim u prvoj disciplini (superkombinacija, op. a.), mogla bih osvojiti mnogo toga.

Kao dvostruka uzastopna pobjednica Svjetskog kupa, Vonn je i ove godine glavna favoritkinja. Maria Riesch je trenutačno malo ispred, ali Amerikanka se i dalje čini kao prilično dobra oklada za “novu dozu kristala”.

- Svjetski kup je uvijek jedan od najvećih ciljeva u sezoni. Puno je utrka, bit će još dosta pogrešaka i promjena na vrhu. Da moram birati između pobjede u Svjetskom kupu i zlata s Olimpijskih igara, odabrala bih OI. Ipak je to medalja koja mi nedostaje...

Riesch: O ukupnoj pobjednici ćemo nakon Vancouvera

Priča o njihovu prijateljstvu prožvakana je već nekoliko puta, a u danima Snježne kraljice dobila je novu potvrdu. Nakon završetka utrke su nerazdvojne, zajedno analiziraju stazu, a jedna drugu uvijek čekaju u cilju da bi malo “požugale”. Vodeće skijašice svijeta, Lindsey Vonn i Maria Riesch, maksimalno se respektiraju, a među njima bi trebalo tražiti ukupnu pobjednicu Svjetskog kupa.

- Još je rano za priče o ukupnom poretku. O favoritima možemo nakon Olimpijskih igara. Uspjeh u Vancouveru utjecat će na to tko će s koliko snage i ambicije skijati do kraja ove naporne sezone - rekla je Riesch nakon nedjeljnog slaloma u kojem je uzela novih 50 bodova i preuzela prvo mjesto od najbolje skijaške prijateljice. (tp)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:01