ŠTREBERICA vs. FRAJERICA

Vonn se zabavlja samo kad pobjeđuje

Vršnjakinje Vonn i Mancuso nekad su spavale jedna kod druge, ali su im se putovi u međuvremenu razišli
 www.nevasport.com

ZAGREB - Američko alpsko skijanje uživa u svojim divama. Dvije vršnjakinje, dvije sportske ljepotice, dvije skijašice koje im donose radost olimpijskih medalja.

Od Lindsey Vonn se to očekivalo, na Juliju Mancuso zaboravilo. New York Times prozvao ih je yinom i yangom američkog skijanja, a starija kolegica iz reprezentacije Sarah Schleper tvrdi da su “oduvijek bile kao Iceman i Maverick iz ‘Top Guna’. Lindsey je štreberica, Julia prirodna”.

Suparnicama od predtinejdžerskog doba karakterne razlike tek su kasnije došle do izražaja. Zajednička ljetovanja i posjeti obiteljskim domovima davna su prošlost. Danas se kod tih dvadesetpetogodišnjakinja vidi da je jedna odrasla u vrućoj Kaliforniji, druga u hladnoj Minnesoti.

“Još smo prijateljice, bila mi je na vjenčanju, ali su naši životi jednostavno otišli u drugim smjerovima. Ona je putovala u svom kamperu, ja sam odsjedala u hotelima”, rekla je Vonn i dodala:

“Istina je, drugačije gledamo na svijet”.

Dok je Lindsey u braku sa skijaškim trenerom Thomasom Vonnom, Julia je bila u vezi s nekoliko skijaša - Nymanom, Millerom i Svindalom.

NYT je i na primjerima iz Vancouvera i Whistlera dočarao njihove razlike. Vonn je dane uoči prvih natjecanja provela uglavnom razgovarajući s novinarima, dok je Mancuso dijelila besplatne uzorke svoje linije donjeg rublja pod nazivom “Kiss My Tiara”. Olimpijska prvakinja u spustu nije željela na svečano otvaranje zbog gnjavaže i čuvanja ozlijeđene noge, dok je kasnije doprvakinja u istoj disciplini zakasnila jer joj je pobjegao autobus. Previše se zaigrala s glazbenom videoigricom Dance Dance Revolution. Julia je večer uoči osvajanja torinskog zlata provela zezajući se s ekipom uz američku fast-food tjesteninu, dok Lindsey takve kanadske večeri provodi gledajući omiljene epizode serije “Zakon i red”.

Glazba i surferski duh Kalifornije u kojoj je odrasla često obuzimaju Mancuso koja ljetne mjesece, uključujući i tjedne kada bi trebala trenirati, provodi na Havajima. Voli i gitaru, ali i još jednu igru, Guitar Hero, koja je uz set za karaoke neizostavni dio njezine prtljage.

“Ako se skupi ljudi, navit ćemo Metallicu do daske”, poručila je jednom.

U ovim trenucima pada nam na um još jedna paralela. Glazba i gitare, Havaji ili Mljet. No, naš Ivica je ozbiljniji glazbenik kojemu je draži pravi instrument, a i nikada si ne bi dopustio odlazak na Mljet u tjednima u kojima bi se trebao skijati. A Mancuso si to redovito zna priuštiti.

“Osjećam da sve što radim pridonosi mom skijanju. Bilo to surfanje na Havajima, vježbanje u teretani ili bilo koja kreativna aktivnost. Nekad smo bile prijateljice, ali više se ne družimo. Znate, ja uživam u slobodnom skijanju, obožavam se izludirati. Ona ne skija slobodno, ne voli ići izvan okvira”, ocrtala je Mancuso Vonn u sasvim drugim bojama od slike kakvu je svijetu odaslao američki marketinški stroj.





“Čini mi se da Lindsey skijanje shvaća preozbiljno, kao da joj je posao i zabavlja se samo kad pobjeđuje. Kad izgubi, uopće nije zanimljiva. Znam da voli skijati, ali kod nje je sve isprogramirano, samo da se provede zacrtani plan”, izjavila je.

No, taj raspored koji zna zauzeti i osam sati dnevno donio je Vonn prevlast u broju pobjeda u Svjetskom kupu i po statistici je najuspješnija američka skijašica svih vremena. Mancusin slobodni duh vjerojatno joj je oduzeo koju pobjedu, ali se bolje uklopila u američki način shvaćanja skijanja (kao i atletike, plivanja, gimnastike...) u kojem su najvažnija velika natjecanja, a Olimpijske igre su Sveti gral. U prosincu 2006. godine Mancuso je prvi put pobijedila u Svjetskom kupu, ali je već bila olimpijska prvakinja i okitila se medaljom u Svjetskom kupu. Vonn, tada još pod rođenim prezimenom Klidow, tada je imala pet pobjeda, ali niti jednu medalju.

Lindsey Vonn

Rođena 18. listopada 1984. u St. Paulu

Dvije olimpijske medalje (jedno zlato)

Četiri svjetske medalje (dva zlata)

31 pobjeda u Svjetskom kupu

Dva velika Kristalna globusa

Četiri mala Kristalna globusa

Julia Mancuso

Rođena 9. ožujka 1984. u Renou

Tri olimpijske medalje (jedno zlato)

Tri svjetske medalje

Četiri pobjede u Svjetskom kupu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 10:49